Ma nyitóesttel veszi kezdetét a Cziffra György-emlékév

2021.02.09. 10:29

Kedden este kezdődik a Cziffra György-emlékév, amely több mint 100 programot sorakoztat fel a 2022 májusáig tartó hazai és nemzetközi rendezvénysorozatban. A nyitóeseményre Balázs János, az emlékév művészeti vezetője olyan zongoraművészeket kért fel, akik közvetlenül tanulhattak Cziffra Györgytől, így Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán és Mocsári Károly lesz a vendégük.

cziffra.PNG
Fotó: Cziffra100.com

A Zeneakadémia nagyterméből 19.30-tól élőben közvetítik a koncertet a cziffra100.com weboldalon és a Zeneakadémia YouTube-csatornáján. Az est különlegessége, hogy a négy zongoraművész zongorajátékuk mellett személyes élményeiken keresztül is feleleveníti, amit a nagy elődtől kaptak művészi útravalóul. 

Dráfi Kálmán, a Zeneakadémia habilitált egyetemi tanára, volt tanszékvezetője zongoristák generációit indította el a pályán. Mind nemzetközi művész, mind oktatói karrierjének fontos állomása volt a Cziffra György által alapított, senlis-i Liszt Ferenc Auditorium is, ahol vezetőtanárként segítette a fiatalokat. Mocsári Károly, a Cziffra Fesztivál visszatérő vendége, a Francia Liszt Társaság művészeti szaktanácsadója a Cziffra Alapítvány egykori ösztöndíjasaként és a Cziffra Alapítvány zongoraversenyének nyerteseként indulhatott el a nemzetközi koncertéletben. Bogányi Gergely személyesen tanulhatott Cziffra Györgytől, kurzusokon vehetett részt, és nemzetközi művészpályáján a mai napig továbbviszi a tőle kapott zenei örökséget. 

A program házigazdája Bősze Ádám zenetörténész. Az esten bejátszások lesznek láthatók Kékesi Attila és Havas Miklós A Virtuóz című dokumentumfilmjéből.

Idehaza a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-emlékévvé nyilvánították, az UNESCO pedig felvette a nemzetközileg ünnepelt évfordulók sorába.

Kapcsolódó

Száz rendezvénnyel emlékeznek a száz éve született Cziffra Györgyre

15 országban tartanak koncerteket és kiállításokat.