A Színészbüfé/Büfészínész 2. bevételének felét felajánlja az Örkény Színház

2021.02.09. 13:33

Az Örkény Színház a színházi világnapra, március 27-re tervezett Színészbüfé/Büfészínész 2. című egyszeri, streamelt előadása jegybevételének felét a független alkotóknak ajánlja fel. A döntést azzal indokolták, hogy  kiemelten fontosnak tartják a független színházak meglétét, munkáját.

Ritka időszakoktól eltekintve az állandó támogatással nem rendelkező együttesek anyagi helyzete  mindig bizonytalan volt, ma különösen az  – hangsúlyozzák.

Az Örkény Színház névadója egy helyen azt írja, hogy „Legtöbb, amit egyik ember a másiknak adhat, a szolidaritás".

Ennek szellemében előző évadában az Örkény társulata jótékonysági akciót indított,  amelyek több mint 4 és félmillió forintos nettó bevétele a független színházi alkotókat támogatta, ezen  belül is azokat, akiknek a legkisebb esélye van munkájukhoz forrást találni: a pályakezdőket. A  kezdeményezésben együttműködő partnerük a Független Előadó-művészeti Szövetség volt, és ezúttal is közösen kezdeményezték felajánlásukat. 

Az egész színházi szféra korábban nem látott nehézségekkel néz szembe: a korlátozások miatt a színházak csak online játszhatnak, bevételeik drasztikusan csökkentek vagy megszűntek. A legnehezebb helyzetben állami és önkormányzati támogatás híján mégis a függetlenek és pályakezdők vannak

– mutatnak rá közleményükben, hozzátéve, bíznak benne, hogy a szakma és a nézők összefogásával megóvhatják ezt a fontos színházi területet. 

Az előadást március 27-én este 8 órától láthatják a nézők. Az Örkény stream-szolgáltató együttműködő partnere az eSzínház.