Indul a pas de deux Győrben

2021.02.09. 19:41

Eddig Budapestre kellett költözni ahhoz, hogy valaki klasszikus balett szakon diplomát szerezzen. Mostantól ezt Győrben is meg lehet tenni, igaz, egyelőre csak háromévente. A Magyar Táncművészeti Egyetem ugyanis kihelyezett táncos és próbavezető szakot indít klasszikus balett szakirányon a győri Széchenyi István Egyetemen a 2021/2022-es tanévben, a Győri Balettel együttműködésben. Az érdeklődők február 15-ig adhatják be jelentkezésüket.

Az öt évtizede alapított győri Széchenyi István Egyetemen már eddig is létezett Művészeti Kar, mostantól azonban klasszikus balett táncos és próbavezető szakkal bővül. 

Az 1979-ben alapított Győri Balett idén ünnepli az intézményi táncoktatás megalapításának 40. évfordulóját, hiszen 1981 szeptemberében indult el az általános iskolai balett-tagozat, amely hét évvel később középfokú szakképzéssé nőtte ki magát.

Innen, illetve Markó Iván szárnyai alól indult el Popova Aleszja príma balerina, az Operaház magántáncosa is. A középiskolai tanulmányaikat befejező tanulók nagy hányada folytatja felsőfokú tanulmányait a ma már egyetemi képzést nyújtó Magyar Táncművészeti Egyetemen.

A szakot a jövő tanévtől a 70 éves Magyar Táncművészeti Egyetem és a nemzetközi hírű Győri Balettel közösen indítja a Széchenyi István Egyetemen.

A Magyar Táncművészeti Egyetem így már az ország három vidéki pontján, Nyíregyházán (néptánc szakon), Pécsen (modern tánc szakon) és Győrben (Klasszikus balett szakon) képezi majd a táncművészeket. A képzés forgórendszerben működik, a hallgatók így háromévente tudnak egyetemi végzettséget szerezni lakóhelyükhöz közel. 

A diploma megszerzése után több irány is megnyílik a hallgatók előtt: egyrészt lehetőségük lesz a helyi (vagy az országos) együttesekben hivatásos táncosként elhelyezkedni, másrészt tanulmányaikat a Magyar Táncművészeti Egyetem tánctanár mesterszakán folytathatják.

Sokáig csak Balettintézetként emlegették

A Magyar Táncművészeti Egyetem az 1950-ben alapított Állami Balett Intézet jogutódja. Az intézmény 1983-ban vált főiskolává, hét évvel később Magyar Táncművészeti Főiskolává nevezték át, 2017-ben pedig egyetemi minősítést kapott. Az MTE-n általános és középiskolai, továbbá bolognai rendszerű felsőoktatási képzés folyik, így a hallgatók Bachelor of Arts szinten táncművész, illetve táncos és próbavezető, míg Master of Arts szinten táncpedagógus, klasszikus balettművész és néptánc művész szakokon tudják tehetségüket kibontakoztatni. Az egyetem növendékei a kezdetektől fogva jelen vannak a színpadon is, a Magyar Állami Operaház előadásaiban, illetve különböző hazai és nemzetközi pódiumokon (akár önálló előadásokkal is), de nemzetközi versenyeken is lehetőségük nyílik magukat megmérettetni.