Kibertámadások ide vagy oda, az Educatio szárnyalt

2021.02.16. 19:22

Az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ a minap megerősítette, hogy túlterheléses kibertámadás áldozata lett, hasonlóan más hazai kormányzati portálokhoz. A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató szakemberei állítólag folyamatosan dolgoznak a támadások elhárításán és a szolgáltatások zavartalan működésének biztosításán.

De az az igazság, hogy az ismeretlenből jött – úgymond – „összehangolt támadás″ előtt se igazán működött a középiskolai Kréta és a felsőoktatási Neptun, a diákok állandóan arra panaszkodnak, hogy nem tudnak vizsgaidőpontot foglalni vagy tantárgyakat felvenni. Az Indexnek többen elmondták, hogy egészen a kijelölt határidőig folyamatosan próbálkoztak a regisztrációval, ám kidobta vagy be se engedte őket a rendszer. Ez sokuknak azt jelentette, hogy lecsúsztak kiszemelt órákról, és legközelebb a következő félévben, még rosszabb esetben egy év múlva lesz lehetőségük újra kísérletezni velük. Nem kellenek tehát nekünk külföldi hackerek ahhoz, hogy leálljon a tanulmányi élet. Ráadásul minden év eleje kiemelten fontos időszak a diákok számára, hiszen a felvételizőknek és továbbtanulóknak ilyenkor kell kiválasztaniuk azokat az oktatási intézményeket, ahová jelentkezni szeretnének. Ha pedig a technikai döccenők miatt erről csúszik le valaki, az az egész további életére hatással lehet. 

Ehhez képest igazi örömhírnek számít, hogy a járvány miatt idén online formában megrendezett Educatio Expón egyszerre szolgáltak ki 58 ezer Zoom-meeting résztvevőt és 359 szimultán videó-streamet. Ez olyan mennyiség, amire itthon még megközelítőleg se volt példa, de európai szinten is kimagasló. Ha még mehet némi matek, íme néhány további adat:

  • 60 ezernél több egyedi látogató volt jelen a három napos eseményen,
  • 120 ezer munkamenetet szolgált ki a platform ez idő alatt,
  • 1765 egyeztetett Zoom megbeszélés zajlott le a három nap alatt,
  • másfél millió percnyi Zoom beszélgetés zajlott a standokon.

Ezzel az Educatio 2021 Szakkiállítás felállított egy új mércét az online konferenciák és expók számára. Megkérdeztük a szervezőket, hogyan csinálták.

A kihívás adott volt: egy kvázi korlát nélküli konferencia, ahol a tervezés során, 2020 év végén még megbecsülhetetlen mennyiségű résztvevőt kellett tudnunk kiszolgálni, akár több száz kiállítóval egyetemben. Ez mindenképp vérpezsdítő feladatnak ígérkezett 

– mesélte a felkészülésről a platformot biztosító Xhibition Hungary alapítója. Bejó István szerint a legkomolyabb feladat az volt, hogy nem egyetlen előadótermet kellett biztosítani az online konferenciához, hanem szinte minden kiállító számára akár 8-10 külön videócset-felületet standonként. Ez több száz szimultán streamet jelentett végül, a sima cset funkción felül, ami ugyanúgy elérhető volt az egész oldalon és az egyes standokon külön-külön is. 

Saját interaktív online konferencia- és expómotort fejlesztettek ki,

amelynek segítségével minden kiállítói standra bemutatkozó anyagokat, prospektusokat, promóciós videókat kellett feltölteniük, és 71 kiállítói standot állítottak fel virtuálisan, aminek köszönhetően végül látogatói rekordot döntött az Educatio. Márpedig ha ez egy viszonylag kis költségvetésű szakkiállításnak és az azon résztvevő főiskolákat és egyetemeket összefogó hallgatói önkormányzatoknak sikerült, akkor jogos elvárás volna, hogy a több milliárd forintból fejlesztett köznevelési és felsőoktatási tanulmányi rendszer is működőképes legyen. 

A Kréta a 2017/2018-as tanévben vált kötelezővé az iskolákban, de a rendszer fejlesztésére már ezt megelőzően több százmillió forintot költöttek. 2018-ban új szoftver- és szolgáltatáscsomaggal egészítették ki, amit 3,7 milliárd forintért rendelt meg a Klebelsberg Központ. Tavaly pedig további több mint 4 milliárd forintot fordítottak a rendszerre, ami mégis pont akkor nem használható, amikor a legnagyobb szükség lenne rá.