Jogerősen pert nyert az Index a Budapesti Operettszínházzal szemben

2021.02.16. 15:23

Az Index.hu oldalon 2020. június 4-én „Megalázásra, zaklatásra panaszkodnak az Operettszínház munkatársai” című cikkben több személy panaszkodott a Budapesti Operettszínház 2019-ben kinevezett igazgatójának, Kiss-B. Attilának és ügyvezető igazgatójának, dr. Kriza Zsigmondnak szakmai munkájára, és az általuk teremtett munkakörnyezetre.

A cikkben két – nevük elhallgatását kérő, Maya és Lili álnéven szereplő – volt színházi dolgozó arról számolt be, hogy a volt ügyvezető igazgató kommunikációja elviselhetetlen munkakörnyezetet teremtett, illetve hogy ugyanez a személy a gyakori megalázásokon kívül a testükre és a szexuális életükre is elfogadhatatlan megjegyzéseket tett. A két nyilatkozó személy állítása szerint részletesen beszámolt az őket ért sérelmekről Kiss-B. Attila főigazgatónál, aki nem tett semmit az üggyel kapcsolatban.

Az írás kitért arra is, hogy az új vezetés a működőképesség szélére sodorta a milliárdos költségvetésű, minisztériumi fenntartású intézményt, alátámasztva azokkal az állításokkal, miszerint megszűntek a pénztárak előtt kígyózó sorok, nem sikerültek bemutatók, pályázatok, illetve vidéki turnékat mondtak le.

A Budapesti Operettszínház és Kiss-B. Attila 2020. július 1-jén helyreigazítási kérelemmel fordult az Index.hu oldalhoz, arra vonatkozóan, miszerint a színház főigazgatója semmit sem tett volna a bejelentések kapcsán, illetve hogy a működőképesség szélére sodorta a színházat, ám a szerkesztőség elutasította a kérelmet. Ezt követően a felperesek (Budapesti Operettszínház, Kiss-B. Attila) keresete arra irányult, hogy a bíróság kötelezze az alperest (az Index szerkesztőségét) arra, hogy közzétegyenek egy, az eredeti helyreigazítási kérelmükkel azonos tartalmú helyreigazítási közleményt.

Az elsőfokú bíróság – a szabad véleménynyilvánítás és a szólásszabadság jogára hivatkozva – elutasította a felperesek kérelmét, az Ítélőtábla pedig ezt másodfokú ítéletében helybenhagyta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport