Kiszáll az állam a Budapesti Tavaszi Fesztiválból

2021.02.19. 12:31

A kormány nem újítja meg a Budapesti Tavaszi Fesztivál megrendezését célzó korábbi szerződését a fővárosi önkormányzattal – írja a Népszava.

Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a kormány eldob egy negyven éve sikeres brandet, és a továbbiakban nem kíván együttműködni a Budapesti Tavaszi Fesztivál megrendezésében a fővárosi önkormányzattal. Az állam az idei évtől kivonul a fővárosi rendezvénysorozat finanszírozásából

– válaszolta a lap kérdésére Gy. Németh Erzsébet kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes. Mint elmondta: Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) eddigi, az állam által felkért szervezője múlt héten kereste fel a Városházán. Ekkor adott tájékoztatást a kormány döntéséről. Az okokról semmiféle tájékoztatást nem adott. 

A fővárosi önkormányzattal a tavaszi és őszi fesztiválok megrendezéséről még Tarlós István vezetése idején írtak alá hároméves szerződést, amely tavaly decemberben lejárt. A Müpa vezetője arról is tájékoztatta Gy. Németh Erzsébetet, hogy a kormány döntése értelmében ő szervezi meg a továbbiakban a kabinet által indítani kívánt, új fővárosi tavaszi és őszi fesztivált, előbbit Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, utóbbit Liszt Ferenc Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál néven. Mint a lap megtudta, a tavaszi programokról március elején adnak bővebb tájékoztatást.

A városvezetés a kormány kivonulása ellenére folytatná a tavaszi fesztiválozás hagyományát, de kissé változtatnának az irányon. A főként turistákat vonzó, elit kulturális esemény helyett egy fővárosiakhoz közelebb álló, az első évek pezsgését megidéző, a nagyközönség számára könnyebben befogadható programsorozatot szeretnének új, alternatív művészeti ágak bevonásával. A márkanév egyébként a főváros tulajdona. A fővárosi színházak, kiállítótermek és közterek állami fesztivál keretében történő használata nem került szóba.  • Hírek
  • Csok