Tokiói halpiac, ajándék szamár, rókaember – kedves állatságok filmeken

2021.02.20. 16:12

2021. február 26. és március 7. között rendezik meg az összesen 20 országot érintő JFF PLUS Online Japán Filmfesztivált. Az idei az eddigi legnagyobb repertoárt felsorakoztató rendezvény, ugyanis Magyarországra 30 japán filmet hoznak el, mely közül mind ingyenesen lesz megtekinthető az ország egész területén.

A rendezvény tényleges indulásáig pedig kiegészítő programokkal hangolódhatunk az érkező filmekre. A Japán Alapítvány honlapján a fesztiválon szereplő öt alkotás rendezőjével láthatunk interjút.

Jasiro Takesi a stop-motion technikával készült animációs filmjéről beszél. A Gon, a kis róka – melyben a főhős váltogatja róka- és emberalakját – több mint két év munkájával készült. A megható animáció története egy régi japán gyerekmesén alapul.

Megszólal a kortárs japán filmművészet egyik legígéretesebb alakja, Okita Suichi, akinek két filmje is látható lesz a fesztiválon. Az interjúból megtudjuk, hogy a rendező életében a legnagyobb áttörést eddig a Yonosuke története hozta, a Nézzük meg a vízesést! című vígjáték forgatókönyvébe pedig a szereplők saját életéből is illesztettek momentumokat.

Szoda Kazuhiro – aki a Hongkongi Nemzetközi Filmfesztivál legjobb dokumentumfilmért járó díját nyerte el a fesztiválon látható Béke című filmjével – az alkotói folyamatába ad betekintést, és a go-en-ről, a japán gondolkodásra oly jellemző „sorsszerűségről” is beszél.

Imaizumi Rikija, a Kis éji zene rendezője az irodalmi adaptáció lehetőségeit fejtegeti, míg Siraisi Kazuja megrázó erejű filmje, az Egy éjszaka hátterébe nyújt betekintést: vajon etikus-e bűncselekményt elkövetni, ha azzal nem ártani akarunk, hanem épp a családtagjainkat akarjuk megmenteni?

A fesztivál ideje alatt mindennap három film lesz elérhető, melyet 24 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség választható magyar vagy angol felirattal. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit itt tehetnek meg az érdeklődők.