Meghalt Arturo Di Modica, a Wall Street bikáját készítő szobrász

000 Was2151868
2021.02.21. 15:25

Meghalt 80 éves korában Arturo Di Modica szobrász, a világhírű New York-i Wall Street-i Támadó bika alkotója.

A művész, akinek a New York-i tőzsde közelében álló bronzszobra a Wall Street jelképévé vált, szicíliai szülővárosában hunyt el péntek este, adta hírül szombaton Vittoria város. Di Modica egy ideje betegséggel küzdött.

A szobrász több mint 40 évig élt New Yorkban, ahová 1973-ban költözött. A SoHo-városrészben nyitott műtermet.

A bronzbikát 1989. december 16. éjjelén, engedély nélkül, egy kamion és egy daru segítségével állította fel a metropolisz üzleti negyedében. A saját pénzéből fordított 350 ezer dollárt (több mint 100 millió forint) a támadó állat 3,5 tonnás szobrára,

amely az 1987-es tőzsdekrach utáni amerikai gazdaság erejének szimbólumává vált.

„Válságos évek voltak. A New York-i tőzsde egyetlen éjszaka alatt több mint 20 százalékot zuhant, rengeteg embert sodorva reménytelenségbe” – idézte az olasz La Repubblica Di Modica egy februári interjúját.

Hozzátette, hogy a bikát „viccnek, provokációnak” szánta, ehelyett azonban 

átkozottul komoly dolog lett belőle, ma a város egyik leglátogatottabb látványossága.

Az interjúban felidézte, mintegy negyven barátjával együtt hogyan állították fel villámgyorsan a szobrot.

„Öt percünk volt, ennél nem tarthatott tovább, mert túl nagy lett volna a kockázat. Éjszakai séták során felderítettem, hogy a rendőrök 7-8 percenkért bukkannak fel a Wall Streeten” – idézte fel Di Modica. Amikor aznap éjjel a kiválasztott helyre érkeztek, nagy meglepetésükre valaki már odahelyezett egy karácsonyfát. Ennek ellenére felállították a bikát, majd pezsgőt bontottak.

Di Modica 19 évesen költözött Szicíliából Firenzébe, ahol a Szépművészeti Egyetemen tanult. Halála előtt egy két lovat ábrázoló szobor vázlatán dolgozott, melyet a szicíliai városnak szánt. A 40 méter magas mű egy folyó partján állt volna.

(Borítókép: Turisták a Wall Street bikája szobornál 2009. február 2-án. Fotó: Emmanuel Dunand / AFP)  • Hírek
  • Lakáshitel