A XIX. századi vadnyugati kámeó, aki Winnetout ihlette

2021.02.24. 14:18

Százhetvenöt éve, 1846. február 26-án született William F. Cody, vagy ahogy a világ megismerte, Buffalo Bill, a vadnyugat egyik legismertebb alakja.

Iowa államban látta meg a napvilágot, s fiatal évei – bár küzdelmesek voltak – szinte semmiben sem különböztek egy akkoriban szokványos sorstól. Apját fiatalon elvesztette, s megélhetést keresve futárnak szegődött a legendás Pony Expresshez. Már tizenéves korában tökéletes lovas, vadász, nyomkereső és indiánszakértő volt, mint a klasszikus westernfilmek hősei. Harcolt a polgárháborúban, volt katonai futár és felderítő, majd bölényvadászként gondoskodott a transzkontinentális vasút építőinek élelmezéséről.

Az akkoriban még hatalmas csordákban legelésző állatokból nyolc hónap alatt 4280-at mészárolt le, ezért ragadt rá a Buffalo (Bölény) Bill elnevezés. Miután egy nyolcórás bölényölő „párviadalban” is diadalmaskodott, hivatalosan is a prérik vadászbajnokának tekinthette magát. A hadsereg is igénybe vette szolgálatait az indiánok elleni harcban, jóllehet kitüntetését az első világháború idején, 1916-ban megvonták tőle, mert nem volt hivatásos katona, majd évtizedek múlva, 1989-ben a visszavonást vonták vissza. A róla megjelent írások, elbeszélések nyomán hírneve is egyre nőtt, de huszonöt évesen még mindig csak egy szegény nyomkereső volt, aki soha életében nem járt a Mississippitől keletre.

A nagy változást az 1872-es év hozta meg: Alekszej orosz nagyherceget kísérte vadászatán, és a társaságban utazó tudós, Henry Ward rábeszélte, hogy tegyen eleget meghívásainak, induljon keletre. Buffalo Bill némi késedelemmel (meg kellett várnia, amíg a felesége utánaküldi egyetlen jó ruháját) New Yorkba utazott, ahol elkápráztatta a közönséget öltözékével és beszédével. Hírnevét gyorsan pénzre váltotta, amikor színpadra lépett a népszerű író, Ned Buntline A nyugat nyomkeresői című darabjában. Bár alakítása a kritikák szerint nem volt igazán csiszolt, önmagát adva óriási sikert aratott. Az elkövetkező tíz évben főként színészként jeleskedett, a fellépések között pedig tovább folytatta a nyomkeresői munkát

1883-ban, az amerikai nemzeti ünnepen mutatta be először vadnyugati show-ját, amellyel a következő évtől Buffalo Bill’s Wild West címmel diadalmenetben utazta be az egész országot, később a világot. A négyórás műsorban bemutatták, miként vitte meg a Pony Express Lincoln elnökké választásának hírét, hogy miként mészárolták le a rézbőrűek az ártatlan fehéreket, a show-ban szerepeltek bölények, medvék, biztos kezű cowboyok és harci táncot járó vagy postakocsit üldöző, rikoltozó indiánok, fellépett a puskás amazon, Annie Oakley és a legendás sziú törzsfőnök, Ülő Bika. A valóságos intézménnyé lett látványosságot 1886-ban egyedül New Yorkban egymillióan látták. Az 1890-es európai turné drezdai állomásán a nézőtéren ült egy német író is, akire olyan nagy hatással volt a művadnyugat, hogy három évvel később Winnetou címmel regényt írt – az illetőt Karl Maynek hívták.

Buffalo Bill 1917. január 10-én halt meg, temetésén 25 ezren vettek részt. Denver közelében lévő sírját és az általa alapított Cody városát (benne emlékmúzeumával) ma is sok turista keresi fel. Eleven, csak Jesse Jameshez vagy Billy the Kidhez hasonlító emlékét megszámlálhatatlan irodalmi és filmalkotás őrzi – írja az MTI.  • Tippek
  • Hitelkártya