Színész a pácban

000 93M6KC
2021.02.24. 06:01 Módosítva: 2021.02.24. 12:01
Nincs új a nap alatt, szinte minden hétre jut egy erőszakbotrány a sztárvilágban. A legújabb érintett a 72 éves francia színész, Gérard Depardieu.

Gérard Depardieu-t Franciaországban nemzeti hősként tisztelik – nem is csoda, hiszen egy filmes zseniről van szó. Igen ám, de a férfi nem veti meg az italt, és a botrányairól is legalább annyira híres/hírhedt, mint a tehetségéről.

Depardieu-t erőszakkal és szexuális zaklatással vádolják, tettét a híresztelések szerint 2018 augusztusában – gigantikus, 18. századi lakásában – követte el egy akkoriban 22 éves színésznő ellen. A nő pár éve azt állította, hogy a színész egy hét eltéréssel kétszer is megerőszakolta őt. A fiatal színésznő az esetekről beszámolt édesanyjának, aki értesítette a rendőröket.

Az első vádat bizonyíték hiányában ejtették, de a vizsgálatot hamarosan újraindították. Az ügyben decemberben büntetőeljárás indult – mondta kedden egy igazságügyi forrás az Agence France-Presse-nek.

Párizsi ügyészek beszámolójából kiderült, hogy bár a vádat korábban ejtették, a fiatal színésznő most újra az igazságszolgáltatásra bízta magát és az esetet. Az előzetes vizsgálat még 2018. augusztus 27-én kezdődött, miután az ifjú hölgy a dél-francia Aix-en-Provance városkája közelében nemi erőszakkal és szexuális visszaéléssel gyanúsította meg az idős sztárt. 

Az ügy a párizsi rendőrséghez került, de az eljárást 2019 elején, kilenc hónap után lezárták. Az indoklás egyszerű volt: a nyomozóknak nem sikerült elegendő információt gyűjteni a hivatalos vádemeléshez.

Herve Temime, Gérard Depardieu ügyvédjének szavaival élve a színész „tagadja az összes, erőszakkal és szexuális zaklatással kapcsolatos mindenféle bűncselekmény gyanúját”, továbbá állítja, hogy minden kétséget kizáróan ártatlan. Az ügyvéd szerint a panaszemelés teljesen alaptalan. (A magas presztízsű szakember Depardieu mellett Roman Polanskit és több hírességet is képviselt, nem csoda, hogy a 72 éves színészt is ő védi.)

Senki, aki ismeri Gérard-t, nem hiszi el róla, hogy ilyesmire lenne képes. Biztos vagyok benne, hogy tisztára lesz mosva a neve, de már rég rossz, hogy ez az ügy így került nyilvánosságra. Meg kell oldanunk.

Habár a színész és képviselője magabiztos, a fiatal színésznő okosan járt el, ugyanis „sértett félként” indíttatta újra a nyomozást. A francia törvény szerint ez a titulus biztosítja, hogy az ügyet egy nyomozóbíró vizsgálja meg. A nő ügyvédje, Éloide Tuallion-Hibbon az AFP-nek nyilatkozva elmondta, remélni, hogy a védence magánéletét az eljárás alatt is tiszteletben tartják.

A filmsztár elvileg közeli barátságban áll a nő családjával, és kérdéses, hogy az ügy mennyire idegenítette el őt az érintett famíliától. Mások úgy tartják, Depardieu és a fiatal színésznő egy színházi előadásra gyakoroltak, amikor az eset megtörtént, míg megint mások azt állítják, „semmiféle szakmai vonatkozása nem volt a kapcsolatuknak”.

A botrány kirobbanásának idején a kulturális elit Depardieu mellett kampányolt, az újságokat és a TV-adókat elnémították, a rajongói oldalak pedig támogatni kezdték az idős színészt. A vádak kiszivárgása utáni órákban Dominique Besnehard, az ország egyik legnépszerűbb, show-bizniszben dolgozó személye nyilvánosan kérdőre vonta a lányt, miszerint az hazudik a zaklatásról. 

Mikor fogják már ezek a fiatal színésznők abbahagyni a hazudozást? Mindezt azért teszik, hogy észrevegyék őket. Mindannyian jól ismerjük Gérard-t. Az életnél is nagyobb karakter, de gyengéd és kedves. Az én időmben a tanoncok drámaiskolába jártak, nem sztárok lakására, hogy aztán meggyanúsítsák őket.

Hithű rajongói azonban valóban aggódnak érte. Az emberek úgy érzik, Depardieu egy nap megfizet azért az életvitelért, amelyet fiatalkora óta folytat. Most pedig a bírón a sor, hogy eldöntse: bűnös-e a színész, vagy sem. 

(Borítókép: Gérard Depardieu 2016. február 19-én. Fotó: Tobias Schwarz / AFP)  • Hírek
  • Lakáshitel