Highlights of Hungary - Az Index kedvencei

A Highlights of Hungary ötvenöt jelöltje közül az Index már az online műsor előtt megtartotta házi szavazását. A szerkesztőség szűk listájába nyolc jelölt, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, a Felelős Gasztrohős Alapítvány, Görbicz Anita, a SUPERAR, Dóczi Attila Tanulom Magam, a KIKAPCS. Alapítvány, Horváth Boldizsár, valamint a Concerto Budapest MEZZO Koncertfilmje került.

Örültünk, amikor az Eiffel Műhelyházban találkoztunk két kedvencünkkel is. A szerkesztőségi voksoláson nagy főlénnyel győzedelmeskedett a KIKAPCS. Alapítvány, amely sajátos gondoskodást igénylő gyermeket nevelő családok számára nyújt kedvezményes kikapcsolódást.

A rendezvény után a szervezet két egyetemista alapítójával beszélgettünk, akik elmondták:

TELJESEN TRANSZBA ESTEK ATTÓL, HOGY RÁJUK ESETT A VÁLASZTÁSUNK.

A szervezet célja, hogy olyan családok számára segítsen, ahol a sajátos nevelési igényű gyermekek gondozása és fejlesztése mellett sem idő, sem anyagi lehetőség nem jut a kikapcsolódásra. Míg 2019-ben 20 családdal indították el a közösséget, addig 2020-ban már több mint 50 család számára biztosítottak szállodai nyaralással egybekötött szakmai programokat. A lányok célja, hogy 2021-ben megduplázzák ezt, és stabilan 100 családnak tudjanak segíteni.

A másik nagy favoritunk a Felelős Gasztrohős Alapítvány is jelen volt, amely hosszú évek óta küzd a környezettudatos, felelős étkezés elterjesztése mellett. A szervezet egy saját kritériumrendszert alkotott, amelynek országszerte már több mint 50 vendéglátóhely felel meg a Fenntartható Vendéglátóhely minősítésnek. Az alapítvány számos sikeres lakossági kampányt indított már útjára. Legutóbbi kezdeményezésük, a RAKUN dobozközösség célja, hogy csökkentsék az egyszer használatos műanyag elviteles dobozok jelenlétét az étkezésben. 

Az elkövetkező években egyre fontosabb lesz a fenntartható étkezés, valamint a hulladékmentesség témája. Örülök, hogy ezt nem csak mi látjuk így, hanem Ti is. 

– reagált a szerkesztőség döntésére Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője. 

A Highlights of Hungary médiatámogatójaként az Index jelen volt a kulisszák mögött. A díjátadóról készült összefoglalónkat itt olvashatja, a díjazottakról itt, a nagykövetekről itt nézheti meg videoriportunkat.