Az első afroamerikai csókjelenet új változata került elő Norvégiában

2021.02.27. 11:31

Az első ismert afroamerikai filmes csókjelenet egy új változatára bukkantak a Norvég Nemzeti Könyvtár gyűjteményében.

Az amerikai filmes úttörő, William Selig 1898-ban készült rövidfilmjében két afroamerikai színész, Saint Suttle és Gertie Brown csókolózik egy jelenetben.

Az egyetlen, korábban ismert példány a Something Good – Negro Kiss című filmből Louisianában került elő egy gyűjtőtől 2017-ben, és kulturális értékei miatt 2018-ban vették be az amerikai Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmregiszterébe.

A filmben látható jelenet, amely két afroamerikai színész gyengéd vonzalmát ábrázolja, egy olyan korszakban készült, amikor a feketék életét gyakran kifigurázva mutatták be a filmvásznon.

A norvégiai archívumban megtalált filmváltozat csókjelenete abban különbözik a korábbitól, hogy hosszabb, és a színészeket nagyobb távolságról vette fel a kamera.

A jelenet összetettebb, több minden előzi meg a csókot, esküdözés, visszautasítás és egyezkedés. Nem olyan tiszta, mint az amerikai változat, de többet látunk a színészekből és a viselkedésükből

– magyarázta Eirik Frisvold Hanssen, a norvég Nemzeti Könyvtár filmszekciójának vezetője.

A ritka felvételt egy fiatal norvég férfi vitte haza Norvégiába, aki annak idején Amerikában vásárolta meg ezt a példányt. A film a könyvtár gyűjteményének egyik legrégibb darabja.