Vörös szőnyeg nélkül kezdődött el a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

2021.03.01. 21:08

Közönség és filmcsillagok hiányában, online szakmai rendezvényekkel és vetítésekkel kezdődött el a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale.

Ahogy arról már korábban beszámolt az Index a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválját az idén a koronavírus-járvány miatt alaposan át kellett szervezni. A megszokott év eleji időpontban pusztán a szakmai kísérőrendezvényeket rendezik meg, azt is csak online, míg a szemlére beválogatott alkotásokat egy ideiglenes streamingszolgáltatás, a Berlinale Media Service (BMS) révén bemutatják a regisztrált filmes szakembereknek. 

Kapcsolódó

Évindító helyett nyárindító fesztivál lesz a Berlinale

A világ legnagyobb filmes közönségfesztiválját júniusra halasztják a koronavírus-járvány miatt.

Arról is tájékoztatott már az Index, hogy a filmszemle eddigi történetében először két magyar nagyjátékfilm is indul a legjobb filmnek járó Arany Medvéért. Nagy Dénes rendezői bemutatkozását, a Természetes fény című magyar–lett–francia–német koprodukciót kedden, Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című alkotását szerdán nézhetik meg a kritikusok a fent említett BMS-en. 

Kapcsolódó

Beválogatták a Berlinale versenyprogramjába Fliegauf Bence legújabb filmjét

A Rengeteg – Mindenhol látlak az egyik legnagyobb presztízsű A-kategóriás filmfesztiválon indul.

A szakmai programok alatt a nemzetközi zsűri is tevékenykedik, döntéseiket pénteken hozzák nyilvánosságra. A testület tagja Enyedi Ildikó is, aki 2017-ben nyerte el a fődíjat Testről és lélekről című filmjével. 

Kapcsolódó

Enyedi Ildikó a Berlinale zsűrijében

Az Arany Medve-díjas filmrendezőnő hat díjnyertes társával együtt bírálja majd a filmeket az idei rendhagyó filmfesztiválon.

Az idei nyertesek névsorának kihirdetésével nem ér véget a 71. Berlinale. Valamennyi szekció összes filmjét bemutatják a nagyközönségnek is, a Berlinale Summer Special című rendezvénysorozatban, a nyilvános vetítéseket június 9-től június 20-ig tartják meg, ha a járványhelyzet megengedi.