Különdíjat nyert a freeSZFE mozgalom

2021.03.01. 14:25

Halász Péter-különdíjat nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói és oktatói közössége a freeSZFE mozgalom miatt − írja Facebook-oldalán a Független Szabad Egyetem. A kuratórium tagjai indokolták döntésüket, hogy szerintük

nem mehetünk el szó nélkül azon fejlemények mellett, melyek talán még a koronavírusnál is súlyosabb csapást mértek a magyar színházi szakma már eleve legyengült immunrendszerére. Ezért különdíjjal szeretnénk elismerni azt az akciósorozatot, amelyet a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói közössége 2020. szeptember 1-jén indított az intézmény autonómiájának megőrzése érdekében.

Mint írták, Magyarországon ritkán látott módon gondolták újra a színház társadalmi funkcióját, továbbá „hitet adtak a jövőre nézvést, hogy egyszer ilyen is lehet majd a színház”.

A Lábán Rudolf- és a Halász Péter-díj kuratóriuma idén csak különdíjakat ítélt oda a csonka színházi évadra tekintettel, jövőre pedig összevontan díjazzák majd a 2020-as és a 2021-es előadóművészeti teljesítményeket. A kortárs tánc alkotóit elismerő Lábán Rudolf-különdíjat idén Lőrinc Katalin és Angelus Iván kapja pedagógiai munkásságáért, a színházi teljesítményeket méltató Halász Péter-különdíjat pedig a Freeszfe-mozgalom − tájékoztatta az MTI-t a Trafó Kortárs Művészetek Háza.