A POSZT-nak akkor van értelme, ha minden magyar teátrum részt vesz rajta

2021.03.03. 17:29

Jelenlegi formájában megszűnik a POSZT, a Pécsi Országos Színházi Találkozó. Erről adott hírt a hvg.hu. Az Index megkérdezte Szűcs Gábort, aki 2016 óta, a POSZT történetében az első és egyetlen nyílt pályázati eljárást sikeresen teljesítve, a teljes tulajdonosi kör támogató szavazatával fesztiváligazgatóként irányította a színházi találkozót, s aki tavaly novemberben Márta Istvánt váltotta a POSZT-ot szervező cég, a POSZF Nonprofit Kft. társügyvezetői székében.

Szűcs Gábor ügyvezetői kinevezése eredetileg az év végéig, míg fesztiváligazgatói megbízása 2021. december 31-ig szólt, de a POSZT megszűnésének híre új helyzetet teremt a színháztalálkozó történetében.

Szűcs Gábor minderről így fogalmazott:

Én is csak annyit tudok, hogy volt egy taggyűlés, amin a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy megszüntetik a szervező céget.

Ennél több információval ő sem rendelkezik. Színházi emberként így summázta válaszának lényegét:

Ülünk a lócán, pipázgatunk, és találgatjuk, mi történhetett.

A Pécsi Országos Színházi Találkozót a POSZF NKft. (amelynek akkori tulajdonosai Pécs MJV és a Magyar Színházi Társaság) 2001 óta Pécsen rendezte. Finanszírozását alapvetően kezdettől Pécs városa és a mindenkori kulturális kormányzat biztosította, kezdetben a forinthoz forint elve alapján 75-75 millió forinttal, ám a felek a nehezebb időkben is biztosítani tudták a 60-65 millió forintot. Majd 2019 nyarán a Magyar Színházi Társaság kilépett a tulajdonosi körből, és tulajdonrészét a Magyar Teátrumi Társaságnak ajándékozta.

A POSZT-nak nyilván a pandémia sem tett jót, de novemberben a többségi tulajdonos Zsolnay Örökségkezelő képviselője ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a társaság évekkel korábban kötött szerződéseivel kapcsolatban, és közpénzt kerestek rajtuk. A vádakat az érintettek cáfolták, erről akkor az Indexnek is nyilatkoztak.

Azt egyelőre nem tudni, mit hoz a jövő, de Szűcs Gábor szerint egy országos színházi találkozónak csak akkor van értelme, ha azon minden érintett magyar teátrum részt vesz. Ettől országos. A volt fesztiváligazgató éppen ezért érdemben arra a kérdésre sem tudott felelni, hogy ha Pécs városa felkérné, rendezne-e kisPOSZT-ot, vagy máshol országos színházi találkozót. Mint fogalmazott:

Ez már nem városi kérdés. Nyilván tudom, hogy mivel jár egy ilyen rendezvény megszervezése, megtartására a pénzügyi feltételeken túl szakmai konszenzusra is szükség van.

Az ügyben Pécs város polgármestere, Péterffy Attila a PécsMa tudósítása szerint határozottan kiállt a POSZT mellett. Mint fogalmazott: 

NEM ENGEDIK EL A POSZT-OT, ÉS VÉTELI AJÁNLATOT TESZNEK A TEÁTRUMI TÁRSASÁGNAK, VÁLLALVA, HOGY AKÁR ÁLLAMI TÁMOGATÁS NÉLKÜL IS MEGRENDEZIK A SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓT, AMELY A VÁROS EGYIK FONTOS KULTURÁLIS BRANDJE.

A polgármester azt is elmondta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumával tárgyalt a fesztivál támogatásáról, de amikor azt ajánlották neki, hogy cserébe Pécs adja el az államnak a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-t és vele együtt a vidék legnagyobb és legmodernebb koncerthelyszínét, a Kodály Központot, erre nem volt hajlandó.