Lobenwein Norbert szerint idén elmaradnak a nagy fesztiválok, de koncertekre lát esélyt

2021.03.03. 19:15
Pár nappal ezelőtt mémek lepték el a közösségi médiát: járókeretes idősek sorakoznak Zamárdiban a Balaton Sound bejáratánál. A vicces fotók apropóját Zamárdi önkormányzatának belengetett döntése adja: előírnák, hogy a Balaton Soundra és a STRAND Fesztiválra csak oltási igazolvánnyal lehessen bemenni. Az újraindításról szóló online konzultáción is szerepel a kérdés. Megkérdeztük Lobenwein Norbert fesztiválszervezőt, mit gondol erről.

A mémekre másképp nem lehet reagálni, csak mosollyal, de a kérdés ennél természetesen sokkal komolyabb és fontosabb – kezdi Lobenwein Norbert fesztiválszervező és galerista. – Az elmúlt egy év sokaknak megtanította, így nekünk koncert- és fesztiválszervezőknek is, hogy a megszokottnál sokkal rövidebb távra szabad csak terveznünk. Szabadtéri koncerteket és fesztiválokat értelemszerűen nyáron rendeznek. A járvány miatt márciusban lehetetlen megmondani, hogy mit, hogyan szabályoznak több hónap múlva. Ez fokozottan igaz a tömegrendezvények, koncertek, sportesemények látogatási feltételeire.

A fesztiválszervező szerint Zamárdi vezetése minden bizonnyal elővigyázatosságból fogalmazott úgy, hogy a részvétel „oltáshoz kötött”, hiszen érthető, ha a szervezőkhöz hasonlóan a helyszínek gazdái is a lehető legnagyobb biztonságra törekednek.

Sajnos ilyen feltételek mellett nem lehet fesztivált szervezni.

– Jelen tudásunk szerint a kötelező oltási bizonyítvány lehetetlenné tenné a megszokott tömegrendezvények megrendezését. Nem elsősorban logisztikai okok miatt, hiszen arra van megoldás, a mémek viszont rámutatnak arra, hogy a célközönség beoltottsága ma még legalábbis kérdéses. Nemcsak az oltás üteme, hanem a fesztiválokra, koncertekre járó közönség életkora miatt is.

Lobenwein Norbert rámutatott, hogy a nemzeti konzultációban kezdeményezett újraindításról szóló online konzultáció 6. pontja is ezt a témát érinti. A kérdéses pont két választási lehetőséget kínál. Aki az elsőt választja, azt támogatja, hogy csak védettségi igazolvánnyal legyenek látogathatók a sportesemények, koncertek, rendezvények és fesztiválok. A másik lehetőség szerint a járvány végéig egyáltalán nem szabad ilyen eseményekre járni.

– Mint a legtöbb kérdésben, ebben a témában is meglehetősen megosztottak a szervezők és a művészvilág.

Természetesen csak kevesen szeretnék, ha minden zárva maradna a járvány végéig, de a hazai sztárok, szervezők a másik válasz mellett se merik letenni a voksukat 

– körvonalazza a helyzetet a fesztiválguru, majd rátér a probléma hivatalos definiálásának elemzésére.

Először is leszögezi, hogy nem tudnak mit kezdeni a konzultációs kérdőíven olvasható megfogalmazással, ami szerint: „Védettségi igazolvánnyal legyenek látogathatók ezek az események.”

– E pillanatban nem tudjuk, mit takar a „védettségi igazolvány” elnevezés. Ha ezt az okmányt a beoltottság alapján lehet megszerezni, akkor jelenleg eleve kizárná mindazokat, akik valamiért nem akarják vagy nem merik beoltatni magukat, illetve azokat a fiatalokat is, akik életkoruk miatt eleve nem kaphatnak oltást. Oltásonként változó, de többnyire tizenhat–tizennyolc évnél húzzák meg az oltási életkor alsó határát.

Ezzel kiesne a fesztivál- és koncertközönség meghatározó része

– hangsúlyozza fenntartásait a fesztiválszervező.

Lobenwein szerint a mostani információk alapján egyetlen előadó vagy szervező se vállalná fel, hogy az igazolványos megoldás megjelölésére buzdítson bárkit is a konzultáción, ő mégis ezt tenné. Úgy véli, van még idő a szabadtéri szezon kezdetéig. Ha a konzultáción részt vevők többsége az egyértelmű tiltás mellett teszi le a voksát, azzal eldőlhet, hogy idén nem lesznek tömegrendezvények. A másik esetben nyitva marad az esélye, hogy a „védettségi igazolvány” kapcsán kiderüljön, megnyílhatnak-e a kapuk a koncertek, fesztiválok fő célközönsége, a fiatalok előtt is.

Lobenwein nem is elsősorban a fesztiválokat félti, mert szerinte azok egy részét eleve esélytelen idén megrendezni, de a szabadtéri koncertek, sportesemények sorsát alapvetően meghatározza a szabályozás.  • Hírek
  • Megtakarítás