Máig kísérti szülővárosát Mozart szelleme

shutterstock 738374992
2021.03.03. 18:26 Módosítva: 2021.03.05. 20:46
Nincsen Mozart Salzburg nélkül, és vice versa. Az osztrák várost talán nem volna túlzás Mozartburgnak hívni, hiszen az ember akármerre is lépjen, akarva-akaratlanul a legendás zeneszerző emlékével és szellemével találja magát szemben. Persze nem szó szerint, de Salzburg szellemisége összeforrt Wolfgang Amadeus Mozart nevével.

Salzburg. Az osztrák város, Ausztria negyedik legnépesebb települése a koronavírus-járvány kitörése előtt évi 30 millió látogatót fogadott, ám a turisták zöme manapság csak egy napra, egy délelőttre vagy délutánra ruccan ki a festői városba – családi vakációzás helyett. Igen ám, de Európa egyik kulturális központjáról beszélünk, amely nem mellesleg a bécsi klasszikus zene úttörőjének bölcsője és tanodája: nem alaptalan hát a rajongás Salzburgért.

És akkor még a Mozart-golyóról nem is beszéltünk... A  mennyei manna eszmei értéke beszédes: a boltokban például 2020 decemberében, a járvány közepén is több vásárló kosarában ott pihent a marcipános finomság, melynek legkisebb dobozos verziója is minimum 10 euróba fájt, ha nem többe.

Mert Mozart neve tényleg fogalom. Az emberek persze eleve szeretnek „felvágni” a nagy nevekkel, Salzburg azonban olyan turizmust épített a zeneszerző hagyatékára, ami már-már páratlan (talán Kafka Prágája ennyire szembetűnő példa).

Nézzük hát, milyen Mozarthoz köthető látványosságokat érdemes meglátogatni, ha egyszer majd újra szabad utazni.

  • Napsárga színével kitűnik a többi épület közül a zeneszerző szülőháza, a Mozart Geburtshaus, amely manapság múzeumként várja az érdeklődőket. A Mozart-rajongók egyik „zarándokhelye” a Staatsbrücke hídtól alig egyperces sétára, a Getreidegasse 9. szám alatt áll.
  • A szülőháztól kőhajításnyira találni a zeneszerző későbbi lakhelyét, vagyis a Mozart Wohnhaust. A Makartplatz téren található, púderszín épület ablakán át maga Mozart (pontosabban a zeneszerző gigantikus fényképe) kukucskál rá a járókelőkre, mintegy jelezve, hogy még mindig ő a ház ura.
  • Mozart apja, Leopold 1771-ben üzente meg feleségének, hogy elköltözik otthonról. A férfi a ma étteremként működő Zum Eulenspiegelben bérelt lakást. Az épület falán sötétzöld plakett idézi az apa szavait, amelyekben kifejti, miért is szeretne új életet kezdeni.
  • Mozartplatz, vagyis a dóm közelében elterülő tér – ki hitte volna – Mozart nevét viseli. Az óvárosi tér közepén magasodó szobor Mozart életét és munkásságát hivatott dicsőíteni. 
  • A Kleines Festspielhaus, vagyis a 2006 óta Mozart-házként ismert épület számos felújításon esett át, hogy aztán napjainkban Salzburg egyik legnagyszerűbb koncerttermeként születhessen újjá. 
  • Természetesen nemcsak épületek és terek viselik Mozart nevét, hanem egy híd is. Az 1903-ban, art nouveau stílusban épült gyalogoshíd, vagyis a Mozartsteg azért készült el, hogy egy tehetős üzletember kávézójába vezesse az embereket. Aki pedig látta A muzsika hangját, az egyből ráismer a hídra.

(Borítókép: Mozartplatz Salzburgban. Fotó: Shutterstock)