Ez fordított bankrablás! Kóbor János a Gyöngyhajú lány ausztrál felbukkanásáról

DMOHA20191108038
2021.03.07. 16:59
Az utóbbi öt-tíz évben már azon lepődöm meg, ha az egyik héten nem történik velünk valami – mondja nevetve Kóbor János. Az Omega együttes frontembere az Indextől hallotta először, hogy egy ausztrál reklámfilmben a Gyöngyhajú lány szól aláfestő zenéül.

Az Omega-dalok jogdíjaival kapcsolatban rengeteg tapasztalattal rendelkeznek a nagy múltú együttes muzsikusai. A legnagyobb port kavaró illetéktelen felhasználás az amerikai világsztár Kanye West munkásságához kapcsolódik. A rapper 2013-ban megjelent New Slaves című dalában egy 85 másodperces részletet használt fel a Gyöngyhajú lány eredeti, hatvannyolcas felvételéből.

– A komolyabb ügyekben, mint például amikor egy amerikai sorozatban használták engedély nélkül az Addig élj című nótánk angol nyelvű változatát, mindig sikerül valami korrektnek tűnő utólagos megállapodásra jutni. Akár nyugat-európai, akár amerikai produkciókról van szó. 

Sőt, ami szinte csodaszámba megy, az utóbbi egy-két évben az oroszok maguktól jelentkeznek.

Oké, ötven évig nem forszírozták az ilyesmit, de nemrég  a Nyári éjek asszonyát és a Gammapolist előre kérték el egy készülő nagyfilmhez – mondja Kóbor János.

Az omegások alapvetően nem is bánják, sőt kifejezetten örülnek, ha felbukkan valamelyik nótájuk a világ egy távoli részén. Hallották már a Gyöngyhajú lány dallamát az észak-amerikai jégkorongidény beharangozó reklámjában is egy szál orgonán.

– Ha a kérdéses reklámban az eredeti számot használták fel, tehát nem átdolgozásról van szó, akkor érdemes lépni, hiszen az eredeti felvétel a mai napig a számok legnagyobb értékű utólagos felhasználása – fejtegeti az Omega énekese.

Szerzői jogi viták esetén csak szerzőként vagy előadóként tudnak fellépni, ám ha az eredeti felvétel jogairól van szó, ott belép a kiadó is mint jogtulajdonos. Annak idején abban állapodtak meg a Hungaroton Kiadóval, illetve később a jogutódokkal, hogy ilyen esetben ők képviselik a zenészeket. Kanye West esetében is ez történt.

– Az is érdekes történet volt. Nem is értettük, hogy találkozott a mi nótánkkal, hiszen teljesen más műfajban dolgozik. Utánajártunk, és kiderült, hogy amikor

Kanye West Chicagóban turnézott, betért egy lengyel étterembe, ahol épp a mi nótánk szólt. Megkérdezte a pincértől, hogy mi ez. A lengyel meg felháborodott, hogyhogy ez a pasi nem ismeri az Omegát!

Valahogy megszerezték, megcsinálták a saját számukat, amibe beépült a mienk, és ezzel hirdették az új lemezt. Amikor jelentkeztünk, nem volt semmi gond, azt mondták, hogy már várták, mondjuk, mit szeretnénk. Kicsit körbekérdezősködtem a kinti haveroknál Brian Maytől a Scorpions-tagokig, hogy mi ilyenkor a szokás. Azt mondták, nincs szokás. Mondjunk egy nagyot, ők mondanak egy kisebbet, aztán majd megegyezünk. Így is történt. 

Végül megígérte, hogy ezúttal sem hagyják magukat:

– Ami az ausztrál reklámot illeti, egy banknak csak van pénze jogdíjra. Ha nincs, akkor ez bankrablás – a bank rabolta ki az Omegát. Talán nekünk is lesz egy revanslehetőségünk, de azért nem megyünk el hozzájuk bankot rabolni.

(Borítókép:  Kóbor János az Omega együttes koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2019. november 8-án. Fotó:  Mohai Balázs / MTI)