Bundagyanú napokkal a Grammy-gála előtt

GettyImages-912383554
2021.03.12. 05:57 Módosítva: 2021.03.12. 07:57
Helyi idő szerint vasárnap este tartják a 63. Grammy-gálát, de sokan már most húzzák a szájukat.

Zayn Malik, a One Direction nevű brit fiúbandát elsőként elhagyó énekes összeszedte a bátorságát, és felszólalt az amerikai Hanglemez Akadémia (Recording Academy) ellen. 

A 28 éves – nem mellesleg újdonsült apuka – Malik keddi Twitter-bejegyzésében küldte el melegebb éghajlatra a Grammy-díj-átadó szervezőit, valamint annak működtetőit. Nagyon úgy fest, hogy az énekes szerint a Grammy régóta meg van bundázva, a győztesek névsora előre tudható. 

B... meg, Grammy, és mindenki, akinek köze van hozzá. Hacsak nem rázol kezet és küldesz nekik ajándékot, nem is reménykedhetsz a jelölésben. Jövőre küldök nekik egy kosár süteményt...

Senki nem tudja, hogy mi késztette Zayn Malikot arra, hogy csupán néhány nappal a vasárnap éjjeli díjátadó előtt így kifakadjon a közösségi médiában. Az énekesnek a fiúbandán kívül már három szólóalbuma is megjelent, és 2018-ban már Grammy-díjra is jelölték a Taylor Swifttel közös I Don’t Wanna Live Forever című dalát.

Legutóbbi, Nobody Is Listening című albumának nem volt  esélye az idei jelölésre, hiszen januárban, öt hónappal az augusztus 31-i határidő után jelent meg. Sőt, a Grammy-jelöléseket már novemberben kihirdették...

A People magazin érdeklődött a poszt felől, ám Malik képviselője nem kívánta kommentálni az énekes bejegyzését. 

Néhány órával az eredeti Twitter-poszt után Malik tweetjét egy újabb bejegyzés követte.

A tweetem nem volt személyes, és nem is a jogosultságról szól: inkább arról, hogy a jelölési folyamat átláthatatlan. Kivételezés, rasszizmus és politika is közrejátszik a szavazási folyamatban.

Malik egy azok közül az zenészek közül, aki korábban már kritizálta a Recording Academy jelöltjeit, például a The Weekndet, Drake-et és Halsey-t.

Egy januári, a Billboardnak adott interjújában a The Weeknd elmondta, az idei Grammy-jelölések elmaradása váratlanul érte őt.

Nem tudom, hogy szomorúságot vagy dühöt érzek-e... Talán csak zavarodottságot. Válaszokat akartam.

A Variety szerint az énekes slágere, a Blinding Lights lett az első dal, amely egy teljes évet töltött a Billborad Hot 100 toplistáján. 

Mindent jól csináltunk, azt hiszem. Nem vagyok beképzelt, nem vagyok arrogáns. A People azt mondta, engem is jelölni fognak. Az egész világ ezt mondta nekem. Azt hajtogatták, ez az én évem lesz. Ezért voltunk mindannyian frusztráltak. Van három Grammy-díjam, ami most már nyilván semmit nem jelent számomra...

Az énekes nyilatkozatára Harvey Manson Jr., az akadémia vezérigazgatója így reagált:

Megértjük, hogy The Weeknd csalódott, amiért nem jelölték. Sajnos, minden évben egyre kevesebb díj jut a sok érdemes művészre. Mivel ez egy szavazáson alapuló zenei díjátadó, továbbra is elismerjük és ünnepeljük a remek zenét, valamint támogatjuk a sok nagyszerű művészt.

A botrányairól is elhíresült Drake novemberben, a jelölések kihirdetése után osztotta meg gondolatait egy Instagram-sztoriban. 

Abba kéne hagyni, hogy minden évben újra és újra megdöbbenünk azon, hogy mennyire elvált egymástól a jelentéssel bíró zene és a díj maga. Ami egykor az elismerés legmagasabb formája volt, az már semmit nem jelent a jelen és a jövő művészeinek.

Drake posztja után hamarosan egy énekesnő, Halsey is megszólalt. Szerinte a Grammy-díj, mint idea, megfoghatatlan folyamat, amelyben közrejátszanak a privát előadások, a kulisszák mögötti beszélgetések, a kapcsolatrendszerek, a folyamatos kampányolás, a sok titkos kézfogás, és persze – a feltételezések szerint – a kenőpénzzel való megvesztegetés. 

(Borítókép: Zayn Malik a 2018-as Grammy-díj átadóján. Fotó: Steve Granitz / Getty Images Hungary)