Demeter Szilárd: A művészek se kormánypárti, se ellenzéki szólamokat ne böfögjenek

2021.03.12. 21:38

Demeter Szilárd azt mondta a Hír TV péntek esti műsorában, hogy szerinte az alkotóknak nem kellene összekeverniük a politikai aktivizmust és a művészetet, és azt sem szereti, ha a művészek kormánypárti vagy ellenzéki szólamokat „böfögnek fel”, mert az „megosztja” a közönséget.

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, akit nemrég kormánybiztossá neveztek ki, és 23 milliárd forintot kapott arra, hogy újrahangolja a magyar könnyűzenei kultúrát, leszögezte, maga is gyűlölné, ha íróként vagy regényíróként megmondanák neki, mit írjon le. Neki igazából nincsenek tartalmi megkötései az alkotókkal szemben. 

A politikai aktivizmusnak is megvan a maga legitim helye, tehát ki lehet menni tüntikézni, ott lehet énekelni, hergelni a tömeget vagy vezérszónokolni. Ezzel semmi bajom nincs, Magyarország egy szabad ország, szólás- és véleményszabadság van

– fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy szerinte egy művész miért kezd el politizálni, két megfejtése is van. Az egyik, ha egy jó nevű színész leszálló ágba kerül, és valahogy vissza kell tornásznia az ismertségét, akkor pótcselekvésként belecsúszik a politikába. A másik verzió az, amikor kevésbé tehetséges művészek így kompenzálják a kevésbé tehetséges mivoltukat. 

Azzal kapcsolatban, hogy elgondolkodott-e már azon, hogy a fővárosi könyvtárat átnevezzék-e, mivel az Szabó Ervinről, azaz Velkovics Vilmos műsorvezető szerint egy

szélsőbaloldali anarchistáról van elnevezve, akinek konkrét tervei voltak Tisza István meggyilkolására, és a könyvtárhálózatot is a marxizmus terjesztésére használta.

Demeter Szilárd erre azt mondta, hogy „régi és akut probléma”, de ez nem az ő kompetenciája, hanem az illetékes miniszteré, és „nem veszi el tőle a kenyerét”. Hozzátette: a közkönyvtárak funkcióinak megváltoztatását az Országos Széchényi Könyvtár vezetőjével, és annak országos könyvtári kuratóriumával, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának könyvtári főosztályával kezdték el közösen újragondolni.

Demete Szilárd egyébként öt éven belül, mint ahogy azt korábban nyilatkozta, „világraszóló popkulturális és társművészeti központot” akar a Hajógyár és a Zichy-kastély együttesében felhúzni, ahol egykoron Vizoviczki László diszkói üzemeltek.