Botrány a César-gálán: meztelenre vetkőzött egy francia színésznő

2021.03.13. 17:53

A francia mozi legnagyobb ünnepén, a híres párizsi Olympia Színházban tartott március 12-i César-gála díjátadóján meztelenre vetkőzött Corinne Masiero színésznő. Ezzel tiltakozott a kulturális intézmények bezárása ellen, egyben fejezte ki szolidaritását a szabadúszó művészek irányában, akik teljesen ellehetetlenültek a pandémia miatt.

A színésznő A DÍJÁTADÓRA már ab start provokatív öltözékben, a franciák tüntetéskor hordott sárga mellényében érkezett, amelyen büszkén viselte a „nincs kultúra – nincs jövő” feliratot,

 majd még különlegesebb jelmezbe öltözött a díjátadó előtt: egy véres szamárbőrt öltött magára.

Épp a legjobb jelmezért járó díjat adta volna át a jellegzetes öltözékben. Ezt is a ledobta, hátrafordult, és meztelen fenekét és hátát mutatva azt üzente a publikumnak és a francia miniszterelnöknek, Jean Castex-nek:

Rend-nous lart, Jean,

vagyis

add vissza nekünk a művészetet, Jean.

Ez volt ugyanis a meztelen hátára írva.

A szamárbőrjelmezt Catherine Deneuve viselte annak idején Jacques Demy 1970-es, hasonló című filmjében. A színésznőben a személyes sérelmek azóta is bujkálhattak, hiszen amikor ő kért egy bizonyos jelmezt a produkciótól annak idején, nem kapta meg, mondván, túl drága. Erre visszakérdezett:

bezzeg Catherine Deneuve nem drága?

Masiero a tiltakozási és szolidaritási akció mellett ezt a személyes sérelmét is felidézte. Ennek dacára a díjátadó is mutatja azt a folyamatosan növekvő feszültséget, amit a művészek világszerte hordoznak magukban.