Orbán Viktor is gyászolja Gyulai Líviuszt

2021.03.18. 16:45

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki együttérzését a gyászoló családnak Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikusművész, a Nemzet Művészének halála miatt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. 

Mindennapi feladataink, tornyosuló teendőink közt csak ritkán tapasztalhatjuk meg a művészet felszabadító és örömöt adó erejét, Gyulai Líviusz azonban mindig arra törekedett, hogy azt a kis időt, amíg az emberek a műveit nézik, a derű hassa át

– írta a kormányfő. Orbán Viktor emlékeztetett: Gyulai Líviusz hosszú pályafutása alatt linómetszetein, rézkarcain és tollrajzain túl nemcsak rajzfilmeket készített, de könyvek százait is illusztrálta. Villon és Cervantes, Csokonai Vitéz Mihály és Weöres Sándor csak néhány szerző azok sorából, akiknek műveit egyedülálló stílusérzékről tanúskodó rajzaival gazdagította.

Hálásak vagyunk, hogy különböző korokat idéző, aprólékosan kidolgozott képeivel humort, játékosságot és pozitív világlátást sugárzott, megszólítva, elgondolkodtatva és mosolyra fakasztva a néző- és olvasóközönséget

– fogalmazott a miniszterelnök.

Gyulai Líviusz életének 84. évében hunyt el, kedden. A Kossuth-díjas grafikusművész, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, a magyar grafika „nagy generációjának” jeles képviselője pályafutása alatt legkevesebb ötszáz könyvet illusztrált, emellett számos animációs filmet is létrehozott. Előszeretettel készített játékos, ironikus felfogású – és sokszor archaizáló – tollrajzokat, rézkarcokat, linómetszeteket és litográfiákat is. Minden műfajban maradandót alkotott.

Gyulai Líviuszt a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti. Csütörtökön az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is közleményt adott ki: a Kossuth-díjas grafikusművészt az Emmi is saját halottjának tekinti.