Meghalt Roboz Ágnes

2021.03.23. 17:04

Életének 95. évében, kedden elhunyt Roboz Ágnes koreográfus, karaktertánctanár, címzetes egyetemi tanár, érdemes művész – tudatta a Magyar Táncművészek Szövetsége az MTI-vel.

Mint írják, Roboz Ágnes, a „mesternő” – ahogy a hazai és nemzetközi táncszakma szólította – az utolsó nagy mesterek egyike volt. A világ legnagyobb koreográfusaival, többek között Jiri Kyliánnal, Gret Paluccával, Hans van Manennel dolgozott együtt, és leghíresebb iskoláiban tanított, megismertetve velük a karaktertáncot és a magyar néptáncot. Magyarországon szinte nincs olyan jelentősebb hazai táncművész, aki ne lett volna Roboz Ágnes növendéke. Nagyon tartalmas, aktív és szakmailag kiemelkedő életpálya áll mögötte – olvasható a Magyar Táncművészek Szövetsége közleményében.

Roboz Ágnes 1926. június 18-án született, táncművészeti tanulmányait a Troyanoff Balett Akadémián folytatta 1938 és 1944 között, majd 1950-ben szerzett koreográfusi diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol a tanszékvezető Szentpál Olga volt. Már a főiskolai évek alatt több gyár néptánccsoportját vezette és koreográfiákat készített. A Fővárosi Operettszínház vezető koreográfusa volt 1950 és 1956 között, több nagy sikerű darab alkotója. Az 1950-ben megalakuló Állami Balett Intézet alapító tanára, a karaktertánc-munkaközösség vezetője volt.

Koreografált a világ egyik legjobb együttesénél, a Nederlands Dans Theaternél, a Holland Nemzeti Balettnél és számos hivatásos folklóregyüttesnél. 2008-ban hazatért 35 éves hivatalos külföldi munkájából. 95 évesen is aktív tagja volt a hazai táncművészetnek és közéletnek: rendszeresen volt vizsgabizottsági tag, karaktertánckurzusokat adott, fiatal koreográfusok, alkotók patrónusa volt.

Munkásságát számos díjjal elismerték. Kitüntetései között van a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (1995), a Pro Cultura Hungarica díj (2001), a Magyar Táncművészek Szövetsége Életműdíja (2006), 2008-ban pedig érdemes művész címmel tüntették ki.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport