Bartók–Pásztory-díj: Rost Andrea és Kovács Zoltán zeneszerző a két kitüntetett

2021.03.25. 19:16

Rost Andrea operaénekesnek és Kovács Zoltán zeneszerző-fagottművésznek ítélte a Bartók–Pásztory-díjat az idén a kuratórium. Az átadóünnepséget online tartották. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem minden évben Bartók Béla születésnapján, március 25-én hozza nyilvánosságra a Bartók–Pásztory-díjjal kitüntetett két művész nevét.

Az elismerést a zongoraművész-zeneszerző özvegye, Pásztory Ditta alapította végrendeletében, és 1984 óta minden esztendőben egy-egy kimagasló tevékenységet végző, magyar anyanyelvű előadó és zeneszerző kaphatja meg, közölte a Zeneakadémia a távirati irodával.

Kapcsolódó

Átadták a Bartók-Pásztory-díjat

Kelemen Barnabás hegedűművészt és Zombola Péter zeneszerzőt díjazták.

Méltatásában Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester egyebek mellett azt mondta Rost Andreáról: „Szakmai tökéletesség és költészet, ezek sikerének alappillérei. A bel canto nála anyanyelvként szerepel, de koncertjein bebizonyította, hogy minden zenei stílusban képes nagyszerűt produkálni.”

Kovács Zoltánról Fekete Gyula írt laudációt, amelyben rámutat: akadémiai székfoglalóját a komponista „Beszéld el nekem a múltat, s megismerem belőle a jövőt!” – ókori legenda egy XXI. századi programzenében címmel tartotta meg 2015-ben, és a választott idézet egyben hitvallása is, hiszen egész életművét áthatja e konfuciuszi gondolat; a szólóművektől a kamarazenén át a versenyművekig, a szimfóniákig.  • Tippek
  • Biztosítás