Bezár egy 120 éves moszkvai bolt

2021.04.01. 06:59

Bezár Moszkva egyik legpatinásabb élelmiszerüzlete, a Tverszkaja (volt Gorkij) utcán található, 120 éves Jeliszejevszkij – közölte Alekszandr Kalisin, az orosz kereskedelmi és iparkamara vállalkozóbizottságának elnöke orosz lapok szerdai beszámolója szerint.

Kalisin szerint az egyetlen lánchoz sem tartozó, alapvetően turistákból élő elegáns bolt már nem képes fenntartani magát

 – idézte az MTI. A Kreml közelében lévő, a neobarokk fényűző stílusában kialakított, gasztronómiai ínyencségeket, gyarmatárut és ritka borokat kínáló üzletét 1901. február 5-én nyitotta meg az orosz főváros szívében Grigorij Jeliszejev kereskedő. A szovjet időkben kiakasztott Gasztronom NO1 cégér alatt elsősorban külföldi látogatók számára kialakított kirakatüzlet működött.

A bolt alkalmazottait a nyolcvanas évek elején korrupcióval vádolták meg, az üzlet vezetőjét, Jurij Szokolovot pedig 1984-ben ki is végezték emiatt. A Szovjetunió összeomlását követően az üzlet visszakapta régi elnevezését, és az Alije Parusza hálózat 2005-ben szállt be az üzemeltetésébe, amelynek terheit másfél évtizedig tudta viselni.

A nagy múltú bolt április 11-én zár be, ám a sajtójelentések szerint talán nem sokáig. A lehetséges új tulajdonosok toplistáján az Azbuka Vkusza minőségi élelmiszerlánc, a brit The Grocer szaklap szerint is jegyzett, prémium kategóriájú, orosz Globus Gourmet bolthálózat és a SPAR szerepel az első három helyen.

Az üzletnek a Tverszaja 14. szám alatt az úgynevezett Kozickaja-ház ad otthont. Az épület a 18. század végén készült el Matvej Kazakov tervei alapján. Jeliszejev 1898-ban vásárolta meg, és egy szentpétervári mérnökkel, Grigorij Baranovszkijjal átépíttette.