A cseh filmek szerelmesei távmoziban randevúzhatnak

2021.04.02. 17:46

A budapesti Cseh Centrum idén április 14. és 18. között rendezi meg a Cseh Filmkarnevált – ezúttal az online térben, a Toldi TÁVmozi oldalán várják az érdeklődőket. 

Idén öt filmet tűztek műsorra.

Az idei filmmustra Slavek Horák Havel című életrajzi drámájának vetítésével nyit április 14-én. A cseh rendező még a 2015-ben bemutatott, Domaci pece, magyarul Házi gondozás című filmjével lett ismert, mostani rendezése Václav Havel életéről fog szólni. A cseh író és politikus szerepében Viktor Dvořák látható. A történet 1968 és 1989 között játszódik, egészen onnan, hogy a hatvanas évek gondtalan és sikeres drámaírója a hetvenes évek emberjogi harcosává, majd az 1989-es bársonyos forradalom vezető személyiségévé és a világpolitika ikonikus alakjává vált, a fókuszban mégis Havel magánéletével.

Az Öregfiúk című cseh–szlovák dráma Martin Dusek és Ondrej Provazník rendezése, ami április 15-én lesz látható. Történetében Amerikából érkezik Prágába a nyolcvanéves, emigráns Vlastimil Reiner egykori politikai fogoly, hogy teljesítse utolsó küldetését, de a háborús veterán kerekesszékhez kötve jelentős mértékben szorul mások segítségére.

Április 16-án vetítik Radovan Síbrt különleges zenés alkotását, a Zenétől hajtva című dokumentumfilmet, ami a prágai Jedlicka Intézet fogyatékkal élő egykori diákjaiból alakult The Tap Tap zenekar pályafutásának kulisszatitkaiba enged betekintést. A zenekart húsz éve alapította Simon Ornest karnagy. A The Tap Tap több tízezer rajongóval büszkélkedhet, az elmúlt két évtizedben pedig több száz koncertet tudhat maga mögött.

Peter Zleneka Drónpilóta című thrillerében két barát jól menő drónkölcsönzőt működtet Prágában. A bonyodalom onnan indul, mikor az egyik főhős úgy dönt, a drónokkal nemzetközi ügyekbe szeretne beleavatkozni. A film április 17-én kerül műsorra.

Április 18-án Agnieszka Holland Sarlatán című, életrajzi ihletésű játékfilmje Jan Mikolásek, múlt századi cseh természetgyógyász életét és hányatott sorsát mutatja be, aki emberek millióit gyógyította, mégis a hatalom szemében ellenség volt. A film a Cseh Oroszlán filmes díjkiosztó gáláján tarolt, valamint bejutott az idei Oscar-díj legjobb külföldi filmek kategóriájának szűkített listájára.

A Cseh Filmkarnevál jegyelővétele már elindult, a filmeket az adott napokon este nyolc órától lehet megtekinteni.