Meghalt Lady Valerie Solti, Solti György özvegye

GettyImages-1301092228
2021.04.02. 13:38 Módosítva: 2021.04.02. 14:09

Március 31-én, 83 éves korában meghalt Valerie Pitts műsorvezető, akit itthon Solti György feleségeként, néhai férje hagyatékának őrzőjeként ismertek.

Lady Valerie Solti 1937. augusztus 17-én született Angliában, Leedsben. Karrierjét az ötvenes években a BBC-nél kezdte. Solti Györggyel 1964-ben találkozott, amikor egy másik anyag kiesése miatt kellett interjút készítenie a magyar karmesterrel, aki akkoriban a Londoni Királyi Opera és a Covent Garden alkalmazottjaként dolgozott.

Solti György szinte azonnal beleszeretett a műsorvezetőbe, aki akkor még egy másik férfival élt házasságban, de végül sikerült meggyőznie a nőt, hogy hagyja el akkori férjét. Így a véletlennek köszönhető találkozást három évvel később esküvő követte. Solti György és Lady Valerie Solti házasságában két lánygyermek született, Gabrielle és Claudia.

Valerie ezek után gyerekműsorokat vezetett, majd feladta tévés karrierjét. Védnöke volt a Solti Györggyel közösen létrehozott World Orchestra for Peace jótékonysági szervezetnek, de emellett több kulturális intézményt támogatott.

Házasságuk Solti György 1997-ben bekövetkezett haláláig tartott. Miután férje elhunyt, Lady Valerie két lányával közösen létrehozta a Solti Alapítványt, ami a fiatal művészeknek nyújt segítséget.

Néhai férje hagyatékának ápolásáért 2012-ben, Solti György születésének 100. évfordulóján Orbán Viktor, a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal tüntette ki Lady Valerie Soltit.

(Borítókép: Valeria Solti és Solti György 1973. július 4-én. Fotó: Evening Standard / Hulton Archive / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport