Újabb sztárértelmiségiek az SZFE Vészkijáratában

2021.04.04. 19:42
Nemes Jeles László, Tarr Béla és Enyedi Ildikó után Halasi Zoltán, Nádasdy Ádám és Radnóti Sándor is csatlakozott az alternatív SZFE tanáraihoz.

A „szakma krémje” vállalta, hogy a bizonytalan anyagi helyzet ellenére vállalja a tanítást az SZFE páneurópai összefogással kialakuló új oktatási programjában – jelentette ki Upor László, a Színház- és Filmművészeti Egyetem korábbi rektorhelyettese a Jelen című lapnak adott interjúban.

Az alternatív SZFE tanárai között a világhíres rendezők, mint Nemes Jeles László, Tarr Béla és Enyedi Ildikó mellett megemlítette Halasi Zoltán költő, műfordító, drámaíró, Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, esszéista, valamint Radnóti Sándor esztéta, filozófus, irodalomtörténész nevét is.

Minden szempontból legális, szabályos, csak még soha ki nem próbált, egészen egyedülálló összefogásból született terv

– mondta el arról, hogy öt európai egyetem ismerte el az SZFE-hallgatók eddigi kreditjeit, így hivatalosan is folytathatják a diplomát nyújtó képzést régi tanáraikkal.

Mint ismeretes, a korábbi SZFE szellemi örökségét továbbvinni szándékozó nemzetközi projekt Vészkijárat néven fut, angolul ennek megfelelően az Emergency Exit nevet viseli. Ennek lényegét a következőképp foglalta össze a volt rektorhelyettes:

„Az eddig bejelentkezett öt európai egyetem szabályosan örökbe fogad bizonyos képzéseket. A partnerintézmények az igazolásokat és a hivatalos papírokat ki fogják állítani, illetve a saját minőségellenőrzési normáik szerint érvényesítik a megfelelő színvonalú képzést. A vizsgafilmeket, vizsgaelőadásokat, diplomamunkákat velünk együtt minősítik, illetve fogadják el. Vagyis itt nem afféle formalitásról van szó, hanem komoly együttműködésről, amelynek, ha minden jól megy, lesz jövője is” – fogalmazott. 

Az egyéni szerződések aláírása folyamatban van, ezért is nem lehet pontosan tudni, hányan élnek majd a lehetőséggel, de látszik, hogy folyamatosan növekszik a számuk

– mondta el Upor László azzal kapcsolatban, hogy a hírek szerint eddig 150 hallgató és tizenegy doktoranduszjelölt döntött a csatlakozás mellett, majd hozzátette:

Mindenkinek próbálnak helyet találni.

A színházasok előtt előbb nyíltak meg a kapuk, de vannak és még többen lesznek a film- és médiaszakos felajánlások. Igyekszünk minden jelentkezőnek kiutat biztosítani. És úgy tűnik, egyre bővülnek a lehetőségek.”