Fokozatos nyitási tervvel készülnek a könyvtárak

B OB20200617007
2021.04.06. 18:08
A legtöbb szolgáltatáshoz hasonlóan a könyvtárak, valamint a könyvtári dolgozók is tűkön ülve várják a startpisztoly eldördülését, vagyis a pillanatot, amikor a kormányrendelet kimondja: itt az idő, nyitni kék!

Igen ám, csakhogy hiába látszik a fény az alagút végén, egyelőre nem tudni, mikor érkezik el az a bizonyos pillanat, amikor a könyvtári élet is visszatérhet a régi kerékvágásba. Számos intézményben 2021. március 8-tól a cserepontok, illetve a könyvkölcsönzési szolgáltatások is szünetelnek, azaz nem engedélyezik az előre megrendelt könyvek kiadását, illetve azok visszaszolgáltatását sem. Fizikai értelemben legalábbis biztosan nem, de ez nem jelenti azt, hogy az online olvasásról le kell mondaniuk a látogatóknak. 

Szakdolgozóknak otthonról

Több megkérdezett intézmény, köztük az ország talán legkiterjedtebb ügyfélkörrel rendelkező könyvtára, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár is lépésről lépésre, fokozatosan oldaná fel a korlátozásokat, még véletlenül sem fogják elsietni a nyitást. 

Dr. Fodor Péter főigazgató elmondta, a Könyvtári Cserepont négy hétig volt elérhető, ám a súlyosbodó járvány miatt egy hónapja berekesztették a szolgáltatást. Bár nem tudják, mikor nyithat ki a könyvtár, egy dolog biztos: fokozatos nyitási tervvel készülnek.

 • A könyvtár a kölcsönzések és könyvtári tagságok érvényességét 30 nappal meghosszabbította. 
 • Az előjegyzések átvételére és új előjegyzések leadására a szolgáltatás újraindítása után lesz lehetőség. 
 • Mivel a könyvtár kiemelt figyelmet fordít az otthoni tanulás fontosságára, az ingyenes „Könyvtár otthonról” program keretében számos, távoktatást segítő szolgáltatással segítik a diákokat, olvasókat (adatbázisok, hiteles források biztosítása, szakdolgozathoz szükséges irodalomjegyzékek összeállítása).

Az Országos Széchényi Könyvtár sem tudott konkrét nyitási dátumot mondani, a legutóbbi kormányrendelet értelmében az olvasótermek továbbra is zárva tartanak, és a helyszíni, személyes részvételt igénylő rendezvények is elmaradnak, a kötelespéldányok leadására és válogatására nincs lehetőség.

 • Mivel az Országos Széchényi Könyvtár nem kölcsönzőkönyvtár, így a dokumentumait csak helyben lehet(ne) használni. Ennek megfelelően a dolgozók alig várják, hogy az intézmény újra olvasókat fogadhasson.
 • Annak ellenére, hogy az olvasótermek átmenetileg nem látogathatók, a beiratkozott olvasók számára az előfizetett adatbázisok egy része továbbra is elérhető otthonról. 
 • A kiadványazonosítók (ISBN-, ISMN- és ISSN-számok) kiutalása ügyeleti rendszerben, e-mailen keresztül zavartalanul működik.

Vidéken akár házhoz is viszik

Debrecen egyetemi város, könyvtára a járvány előtt több tízezer diákot fogadott, novemberben azonban ismét online térbe kényszerült (sőt március óta a kölcsönzési szolgáltatás is szünetel). A jelenléti kölcsönzés újraindításáról a könyvtári dolgozók nem tudtak pontos információt adni. 

 • A könyvtár online szolgáltatásai változatlanul működnek, természetesen érvényes könyvtári tagságért cserébe.
 • A járványidőszak alatt lehetőség van – a hatályos jogszabályok maradéktalan betartásával – cikkek és könyvfejezetek digitális másolatának igénylésére. 
 • Könyvek visszahozatalára is van lehetőség, könyvbedobó szekrényeken vagy automata könyvvisszavételi terminálokon keresztül (illetve postai úton).

A pécsi Csorba Győző Könyvtár (és fiókkönyvtári hálózata) nem látogatható, azonban továbbra is lehetőséget biztosít a tagoknak, hogy azok olvasnivalóhoz juthassanak.

 • A kibővített „Könyv(fu)tár” szolgáltatásnak köszönhetően a beiratkozott olvasók a kölcsönzött dokumentumokat 500 Ft térítési díj ellenében házhozszállítás keretében átvehetik. (A szállításra szerdánként kerül sor).
 • A szolgáltatás keretében kért dokumentumok kölcsönzési határideje: 2021. április 30. 
 • Otthonukban gyógyuló, valamint hatósági házi karanténban lévő személyek részére könyvek kiszállítása nem végezhető.

(Borítókép:  A Debreceni Egyetem könyvtára. Fotó: Oláh Tibor / MTI) • Tippek
 • Biztosítás