Agydaganatban halt meg a Csernobil sztárja

00 cher 101 062618 ld 00036 2
2021.04.06. 15:46

54 éves korában agydaganat következtében meghalt Paul Ritter brit színész, aki a többszörösen díjazott, Csernobil című HBO-sorozatban alakította az atomerőmű-katasztrófát okozó Anatolij Gyatlovot. Az ő elhíresült mondata volt a filmben:

3,6 nem jó, de nem is tragikus.

A film és az egész kommunista rendszer kritikájának egyik tételmondatává lettek Gyatlov főmérnök szavai, miszerint a sugárzás „3,6, nem jó, de nem is tragikus”. Miközben a sugárzás valójában ennek több ezerszerese volt (egyes helyeken 20 000 R/h fölötti, aminek nagyságát segít megérteni az a tény, hogy a halálos dózis 5 óra alatt nagyjából 500 röntgen), de az erőműben található kézi mérőműszerek (doziméterek) maximum 3,6 R/h-t tudtak mérni. És amikor az ennél nagyobb kapacitású mérőműszerek kiakadtak, a válasz akkor is az volt, hogy biztos nincs nagy baj, csak a műszer rossz. Mindegyik.

Ritter a Csernobil mellett a Harry Potter és a Félvér Hercegben Eldred Worple-t személyesítette meg, de a 2008-as A Quantum csendje Bond-filmben is feltűnt Guy Haines bőrében.

A színészt, aki számos film mellett brit televíziós sorozatokban és a színpadon is játszott, otthon, családja körében érte utol a halál.