Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Hobo búcsúja Szomjas Györgytől

2021.04.08. 21:10
Megindító sorokkal köszön el Hobo Szomjas György filmrendezőtől, akivel a hatvanas évek közepe óta közös volt az útjuk, és aki kiharcolta, hogy elkészülhessen a Hobo Blues Banddel forgatott Kopaszkutya című film. Az alábbiakban tartalmi változtatás nélkül közöljük Hobo búcsúját.

Elhunyt Szomjas György barátom

Megrendülten értesültem, hogy elhunyt Szomjas György filmrendező, aki a hatvanas évek közepétől barátom volt. A „Kopaszkutya” mellett a „Tündérszép lány” filmjében is szerepeltem, és még a Hobo Blues Band előtti időkben is számtalan alkalommal adott könyveket, melyek a rockzenével és az akkori ellenkultúrával foglalkoztak, így segítve felkészülésemet a zenekar alapításra.

Jelen voltam, amikor 1968-ban felvetette Baksa Soós Jánosnak, hogy A Kex együttessel zenésítsék meg a „Tiszta szívvel” és „A hetedik” című József Attila-verseket.

A Hobo Blues Band pályafutását mindvégig követte, rengeteg koncerten és klubesten is megjelent. Az előadóestjeimre is eljárt, kritizált és tanácsokat adott.

Rengeteg időt töltöttünk együtt a „Kopaszkutya” forgatókönyv írása és az előkészületek idején. Bár a filmet sikerült átvinnie a cenzúrán, a lemezt azonban nem, ettől függetlenül folyamatosan biztatást és megerősítéseket kaptam tőle a zenekar következő éveiben is.

Még az utolsó időben is tervezett újabb filmet, melynek előkészítéséhez interjút készített velem, és kérdezte, hogy számíthat-e rám?

Elkötelezett rajongója volt a népzenének, és mélyrehatóan ismerte a blues műfaját is.

Végtelenül kedves személye örökké hiányozni fog nekem.

Piliscsaba, 2021. április 8.

Hobo

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport