Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Szentségtartó fülkére bukkantak a kolozsvári Szent Mihály-templom restaurálásakor

2021.04.10. 13:14

A kolozsvári Szent Mihály-templomban zajló restaurálási munkálatok során 14. századi szentségtartó fülke és valaha füstarannyal borított fiatoronyrészlet került elő a vakolat alól – írta a maszol.ro. A munka most a szentélyben zajlik, ez pedig, mint a középkori templomoknál általában, a legrégebbi rész.

Kiderült az is, hogy korábban többször is javították a templom falait.

A repedéseknél vonóvassal, a falpilléreknél beépített fémdarabokkal igyekeztek azokat megerősíteni már a barokk korban, illetve a 19. században is. A déli mellékszentély boltozata 19. századi, a gótikus bordákat stukkóból készült pántokkal imitálták, viszont a középkori záróköveket visszahelyezték rá.

Kapcsolódó

Minden második nap átadnak egy ortodox templomot Romániában

Lehetetlen helyekre épülnek templomok, amelyekbe aztán senki sem jár. Több mint száz éve tart az ortodoxia látványos térfoglalása, időnként parodisztikus megoldásokkal.

A templom boltozatának bordái a 18. században zöld színűek lehettek: a déli szentélyben látható konzoltöredékeken, de máshol is megmaradtak ennek nyomai.

A főszentély 14. század második felében készült, öt figurális ábrázolással díszített pillérfejezete hétköznapi jeleneteket ábrázol a kor erdélyi művészetéhez képest meglepő részletességgel: kondás, szerelmespár, tettlegességig fajuló veszekedés és kőfaragó mester is látható rajtuk.
     

A Szent Mihály-templom helyreállítása – amit az M&M Design tervei alapján a KÉSZ Csoport romániai leányvállalata végez – a tervek szerint 2021 végéig tart.