Mutatjuk, milyen tartalmakkal hódít a TikTok

2021.04.22. 07:45
Amikor a közösségi média térhódításáról beszélünk, sokan a Facebookra, az Instagramra és Twitterre gondolnak, ám a fiatalabb felhasználók egyre kevésbé vannak jelen ezeken a platformokon. Itt jön képbe a videómegosztásokra specializálódott TikTok, amely rendkívül népszerű a fiatalok körében, a tavaly óta tartó vírushelyzet pedig új magaslatokba röpítette a kínai közösségimédia-platformot.

TikTok. Tizenéves gyerekek bizarr, magamutogatásra használt játszótere? Esetleg a Kínai Kommunista Párt kémkedési szuperfegyvere? Egy újabb értelmetlen applikáció, amit indokolatlanul felkapott a média, de pár hónap múlva már a kutya sem emlékszik majd rá? Mi ez az alkalmazás, és miért folyik még a csapból is?

A TikTok egészen 2020-ig az volt, ami. Egy minimális energia- és időráfordítást igénylő platform a fiatalabb korosztály számára. A magját viszonylag ártalmatlan és legfőképp rövid, táncos, szinkronizálós, komédia- és tehetségvideók alkották, amelyek a felhasználókat ugyan nagyon szórakoztatták, de a szélesebb nyilvánosságot nem igazán hozták lázba. Néha fel-felbukkant egy-egy veszélyesebb kihívás vagy trend, amin aztán jókat lehetett hőbörögni, de ezekről viszonylag gyorsan meg is feledkezett mindenki, mindössze annyi maradt meg a köztudatban, hogy a TikTok egy megosztóalkalmazás.

Kapcsolódó

Nincsen TikTok ladyszomjas nélkül

Jött a járvány, és Szomjas Jennifer belépett a nem is annyira virtuális valóságba.

Az igazi fordulat a platform életében is akkor következett be, amikor mindenki máséban.

Jött 2020, jött a pandémia.

Az izoláció, a tétlenség és az unalom szentháromsága a szórakozásra kétségbeesetten vágyakozó Y generáció figyelmét is a TikTok felé fordította. A botrányok a felhasználói réteg kiszélesítésével egyre nagyobb visszhangot kaptak, az aggódó szülők pedig rendre lesápadtak azon, hogy milyen sok gyerek mennyire alulöltözve táncol, illetve milyen életveszélyes dolgokra buzdíthatnak a legfelkapottabb kihívások. Mindezek mellett Donald Trump is aktívan kampányolt azért, hogy mindenkiben rögzüljön: a kínai gyártmányú applikáció nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Hirtelen mindenki a TikTokkal kezdett foglalkozni, és egyáltalán nem pozitív értelemben.

Ugyanakkor a célközönség bővülésének hatására nem csak a médiavisszhang szökött az egekbe, az a bizonyos algoritmus is elszabadult. Az alapvetően hiperérzékeny alkalmazás felhasználói összetételének változásával a tartalmak is radikális átalakuláson mentek keresztül, sokkal szerteágazóbbak és specifikusabbak lettek. Sőt, megkockáztatjuk, hogy izgalmasabbak és szórakoztatóbbak is.

Ezért most összeszedtünk egy csokorral azokból a kicsit bizarr, kicsit fura, ugyanakkor kifejezetten érdekes trendekből, amelyek talán pontosabb képet adhatnak olvasóinknak arról, hogy érdemes-e komolyabban elmerülni a TikTok legmélyebb bugyraiban, vagy sem.

Kapcsolódó

A magyar TikTok arcai: a pillangós lány

Videóiban égszínkék lepkék, orchideamanók, mosolygós arcú ugrópókok, leopárdgekkók és lenyűgöző kígyók vállalják a vendégszereplést.

Mi az? Hasznos és érthetetlenül szórakoztató

Például a takarítás. Többek között ez is olyan kötelező tevékenység, amit jobb esetben legalább heti rendszerességgel, méla undorral, beletörődéssel, vagy ne adj' isten élvezetből végzünk. Éppen ezért némileg furcsa, hogy a TikTokon hódít a tisztaságmánia. Csak a cleaning hashtag több mint nyolcmilliárd megtekintésnél jár, és nem úgy tűnik, hogy egy lecsengőben lévő trendről lenne szó. A kádak súrolástól az autótisztításig van itt aztán minden. Ami közös a feltöltött videókban: minél koszosabb valami kezdetben, annál nagyobb nézettséget generál a kisuvickolása. És valóban. Van valami különös élvezet abban, hogy kivételesen nem mi kapargatjuk a leégett kajamaradékot a tűzhelyről.

@aurikatariina

HAPPY TO HELP TWO OF MY FOLLOWERS AGAIN! Cleaned their house for FREE 😻🧽 ##satisfying ##enjoy ##enjoyable ##pleasure ##kitchenclean ##renovation

♬ Astronaut In The Ocean - Masked Wolf

Aztán ott van a főzés. De nem ám akármilyen főzés! Minimális költségből és alapanyagokból gyorsan elkészíthető receptek tárházára bukkanhatunk pár másodperc keresgélés után, az algoritmus pedig teszi is a dolgát ezután, és folyamatosan nyálcsorgatóbbnál nyálcsorgatóbb ételeket dobál fel nekünk. Mindenkinek sikerült már belefutnia a feta sajtos, paradicsomos tésztába? Esetleg a százféleképpen töltött tortillákba? Bármilyen banálisan is hangzik ez, a „mit együnk ebédre/vacsorára” témát egészen könnyen eldönthetjük pár perc tiktokozással.

@foodies

YOU NEED TO MAKE THESE OMG 😩🔥 #foodies (via @moribyan )

♬ Aesthetic - Xilo

Ne feledkezzünk meg a lakásdekorról sem! Ez a trend nem attól bizarr, hogy lakásdekorral kapcsolatos videók is vannak a TikTokon, hanem attól, hogy bizonyos DIY-projektek kifejezetten erre a platformra vezethetők vissza. Ezek között az ötletek között is visszakacsint az „olcsó alapanyagokból kreáljunk valami fantasztikusat” mentalitás. Ami feltűnő, hogy mostanában boldog-boldogtalan szőnyegeket készít a TikTokon, de olyan intenzitással, hogy az úgynevezett handtufting pisztoly már-már hiánycikknek számít a piacon. Aki nem tudta még le az első hullám alatt a lakásfelújítást, annak érdemes lehet pár látványos, de olcsó tippért felnézni a platformra.

@happy.rugs

Dm me on Instagram for custom orders! 💚 #rugmaking #rugtiktok #rugtok #rugtufting #art #artist #kuchikopi #handmade #smallbusiness #rug #tuftinggun

♬ Viva La Swing aka #SandoTwist by @Abiud_Sando - Mingaling 2.0

A „ma is tanultam valamit” típusú tartalmak

A lifehackek szinte minden létező médiumban aratnak, furcsa lett volna, hogy pont a TikTokon nem ütik fel a fejüket. A lifehack hastag azonban a maga több mint 20 milliárdos megtekintésével is előkelő helyet vívott ki magának a TikTokon. Ezek a tartalmak gyakorlatilag az élet minden területére vonatkozhatnak a tankolástól egészen az ételek előkészítéséig. Vannak köztük meglepően hasznosak és persze gagyibbak is, de az biztos, hogy olyan dolgokat is tanulhatunk, amelyekre sosem gondoltunk volna.

@goldilocks.bears.x

#lifehack #lifehacks #hack #kitchenhacks #blowthisup #hinch #hinching #kitchenhack #fyp #hincher

♬ Little Bitty Pretty One - Thurston Harris

Ha már a tanulásnál tartunk, vannak a lifehacknél komolyabb témák is TikTokon. Az egészségügyi szakemberek is egyre nagyobb számban képviseltetik magukat a tartalomgyártók között, és bár nem valószínű, hogy egy harminc másodperces videóban megváltják a világot, azonban ahhoz, hogy egy-egy kérdés vagy probléma iránt felkeltsék az érdeklődésünket, ennyi idő is elég lehet. Különösen jól mennek például a tabutémákat döntögető, testtudatosságra nevelő tartalmak.

@mamadoctorjones

We need to talk. @iamcardib @theestallion also, @wearfigs #wearfigspartner #WAP #wapchallenge

♬ original sound - Mama Doctor Jones

Videók, amelyek előtt mi is értetlenül állunk

Ha a TikTokról van szó, nem lehet elmenni azok mellett a megbotránkoztató vagy éppen Darwin-díjra esélyes tartalmak mellett sem, amelyek egyértelműen a legnagyobb visszhangot generálják, és ebből kifolyólag radikálisan befolyásolják az emberek megítélését is a platformmal kapcsolatban. Nem meglepő módon a legtöbb, ebbe a kategóriába tartozó videó valamilyen challenge, vagyis kihívás keretében születik. Némelyik ártalmatlan, esetleg gusztustalan, de vannak köztük kifejezetten veszélyesek is.

Magyarul leginkább müzlis kihívásnak lehetne fordítani az úgynevezett Cereal Challenge-et. Ennek lényege, hogy egy vállalkozó szellemű ismerősünk szájába gabonapelyhet, majd tejet kell öntenünk, az így összerittyentett finomságot pedig el is kell fogyasztanunk. Ehhez nem is fűznénk többet.

@lucianarisco

#cerealchallenge #trend #peru #lima #hazmeviral #destacame #parati #foryourpage @arianaacarrasco 👯‍♀️

♬ sonido original - Luuu :)

Sajnos még mindig nem vesztett aktualitásából a Covid Taste Test . A koronavírussal járó szag- és ízvesztés a TikTokot is bejárta, a megbetegedett felhasználók a legfurább dolgokat kóstolva próbálják bizonyítani, hogy ők bizony nem éreznek semmiféle ízt. A legtöbben hagymát szeretnek harapdálni, ami tulajdonképpen hasznos is, hiszen egy további jó okot adnak a szociális távolságtartásra.

@marissaturk

COVID-19 taste test #rona #onionchallenge #symptomatic

♬ original sound - Marissa Turk

Nem teljesen értjük, de elfogadjuk, hogy van létjogosultsága a Childhood Baby Blanket Revealnek. Ha valaki esetleg kíváncsi mások rongyosra szorongatott babakori takarójára (vagy annak maradványaira), akkor jó hír lehet a számára, hogy a TikTokon rengeteg ilyet találhat, sőt a megtekintések reményében mutogathatja is a saját nagyra nőtt nyunyókáját. Merthogy van rá kereslet.

@coreyxnathaniel

BABY BLANKET CHECKKKKK #fyp #4u #babyblanket #xposedmyself

♬ original sound - corn dog

A kifejezetten veszélyesnek tartott trendekből a két legnagyobbat és legfrissebbet emelnénk ki. A Teeth Filing trend kirobbantójának egy egyszerű, de nem túl szerencsés ötlet jutott eszébe, amikor úgy döntött, hogy egy körömreszelő segítségével tesz szert egyenes fogsorra. Bár eleinte sokan követték a példáját, szerencsére ezek a videók egyre kevésbé vannak jelen a platformon, a többség pedig már arról készít tartalmakat, hogy miért is nem szabad ezt a módszert kipróbálni.

@thebentist

@cheneltiara why you do dis to me! 🥺😭 PSA: I don’t recommend doing this ✌🏻 have your dentist check to make sure it’s safe first! #teeth #braces

♬ original sound - The Bentist

A Siluette Challenge kicsit máshogy lehet „veszélyes”, de mindenképp érdemes megemlíteni. A kihívás résztvevői jellegzetes zenére táncolnak, majd beállnak egy ajtókeretbe, a zene változik, megjelenik egy piros filter, és már csak a meztelen sziluettjük látszik. A trend egészen addig ártalmatlan volt, amíg egyesek rá nem jöttek, hogyan távolítható el a videókról a piros filter. Így a trendvonatra felszálló felhasználók gyakorlatilag önként posztoltak magukról meztelen képeket.

@mrsmosquito

Tried this trend...wait for it 😁#silhouette#mrsmosquito#fyp#xybca#trending#foryou#putyourheadonmyshoulder

♬ Put Your Head On My Shoulder - Giulia Di Nicolantonio

Na de akkor most érdemes vagy sem letölteni?

A tartalmi sokszínűség jót tett a platformnak, mára tényleg bárki találhat rajta olyan videókat és kreatív megoldásokat, amelyek valóban érdemesek a figyelemre. Az is biztos, hogy az idősebb generációk megjelenése sem tette tönkre a varázst, ellenben lehetővé teszi a gyorsabb és széles körű monitorozást, aminek köszönhetően korábban kiszűrhetők a fiatalokra nézve problémás vagy éppen veszélyes tartalmak. Hogy megéri-e letölteni ezt az alkalmazást? Próba szerencse alapon mindenképp. Ha kevés a szabadidőnk, és nem tudunk hosszabb videókat fogyasztani, de mondjuk a fenti kategóriák között van olyan, amit szívesen néznénk, akkor érdemes egy próbát tenni a TikTokkal. Egy figyelmeztetést azonban elhelyeznénk: a TikTok kifejezetten addiktív!