Ilyen egy trendi ház, ami ráadásul magyar

02 Longitudial-Axis Home Single Family
2021.04.28. 17:10
Magyar siker született egy nemzetközi építészeti pályázaton. A Baumit Life Challenge független szakértőkből álló zsűrije 26 ország 385 pályázatát értékelte 6 kategóriában, mint az év legizgalmasabb homlokzati megoldásait. A díj történetében először egy magyar épület, egy budakeszi építész háza hozta el a családi ház kategória aranyérmét, majd a döntő alatti élő közönségszavazáson is első lett.

Az eseményen 6 kategóriában – családi ház, társasház, középület, felújítás, műemlék, különleges textúra – értékelte a zsűri a döntőbe jutott 36 pályázatot. A szervezők online felületen keresztül a nézők számára azonnali közönségszavazást biztosítottak. 

Magyarország két kategóriában is bekerült a legjobbak közé, így a középületek és családi házak szekcióban. A középületek kategóriában az Ópusztaszeri Gyógynövényház versenyzett, amely a műemléki védettséget élvező Szer Monostor romjainak egy részére épült, benne gyógynövény-feldolgozó és -szárító részleggel, palántaneveldével ökobolttal.

A családi ház kategória magyar pályázata – amely az építészházaspár és gyermekeik saját családi otthona Budakeszin – az esemény élő, online közönségszavazásának első helyét, majd a szakmai zsűri által megítélt kategóriagyőztesnek járó kitüntetést is bezsebelte. Bártfai-Szabó Gábor építész Budakeszin lévő ingatlana antracitszürke vakolata mellett hatalmas üvegfelületeivel is kitűnik, a gigászi faoszlopai által védett terasztér pedig modern külsőt kölcsönöz az épületnek. 

A további kategóriák nyertesei:

  •  A fődíjat a Litvánia fővárosában, Vilniusban épült MO Museum pályázata hozta el. A magánfinanszírozásból épült középület letisztult, hófehér homlokzatával és modern, lineáris díszítőelemeinek köszönhetően vált a város egyik látványosságává.
    02 Baumit MO COVER  copy Norbert Tukaj IMG 1157
    Fotó: Baumit
  • Társasház kategóriában Szlovénia végzett az élen. A 2019-ben épült, Ljubljanában található épület földszintjén 98 különböző méretű apartman mellett egy wellnessközpont található. 
  • Középület kategóriában a szlovákiai Trnava (Nagyszombat) városában lévő The Courtyard épülete nyert. 
  • A felújítás kategóriában az Alcoba de la Torre napsütötte területén fekvő Vivenda Alcoba végzett. A korábban elhanyagolt fészer modern villává alakítása látványos folyamat volt, amely ötvözi az ókori kőfalak látképét az egyenetlenre vakolt és hatalmas üvegfelületek kombinációjával.
  • Műemlék kategóriában a zsűri által legjobbnak ítélt pályázat Ausztriában, Bécsben található. A Szecessziós ház az osztrák szecesszió egyik legismertebb épülete, az átfogó felújítási munkák után a szecesszió jellegzetes jegyeit és a történelmi örökség szigorú szempontjait megőrizve kelhetett új életre.
  • A Különleges textúrák kategóriában a 2019-ben épült párizsi épület látványos hófehér homlokzattal, egyszerűen és elegánsan járul hozzá a helyi városkép továbbgondolásához. 

(Borítókép: Baumit)