Ártatlanul 25 évre ítélt fiatal és bebörtönzött bíboros

2021.04.29. 20:52

Május 6. és 10. között rendezik meg az idei lengyel filmhetet, ezúttal még mindig online. Öt olyan alkotást láthatunk, amelyek tudatosítják a nézőkben, hogy még a legdrámaibb helyzetekben sem szabad elveszíteni a hitet. 

Soha ne add fel a reményt, minden helyzetből van kiút – ez a 27. Lengyel Filmtavasz mottója. Magyarországon először lesz látható Jan Holoubek 25 év ártatlanság című filmje,amely egy fiatal lány megerőszakolásáért és meggyilkolásáért ártatlanul 25 évre ítélt férfi szabadulási küzdelmeiről szól. A másik bebörtönzött Stefan Wyszyński bíboros, akiben a kommunista hatalom az egyik legádázabb ellenfelét látta, ezért államellenes izgatás vádjával rács mögé dugták, azt remélve, hogy ott megtörik, ám az egyházi vezető nem adta fel hitét. Róla szól A prímás című film, amely magyar szinkronnal látható.

A többi alkotás is a remény és a hit témáját járja körül, köztük  A legjobb , amelynek f őhőse Jerzy Górski számos komoly bukás után is talált annyi erőt, hogy sikeresen teljesítse a halálfutásnak nevezett kihívást, első helyet szerezve a Double Ironman távon (7,6 km úszás, 360 km biciklizés és 84,4 km futás).

A rendező  Lengyel Intézet az első ötszáz néző számára ingyenes mozizást biztosít.