Nyitnak a művészmozik is

2021.05.01. 10:56

Egyes filmszínházak, köztük a budapesti Művész, Toldi és Kino Café Mozi, már ezen a hétvégén nyitnak, amelyeket május 7-én az Uránia Nemzeti Filmszínház, és a szolnoki Tisza pART mozi is követ. Rövidesen megnyílnak Miskolcon a Művészetek Háza és Szegeden a Belvárosi Mozi termei is. Május végéig várhatóan az ország art mozijainak mind az 56 moziterme újra várja a nézőit.

A hétfői kormányrendeletben foglaltakat az art mozikban is betartják és ellenőrzik: a vetítéseket csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják, 18 év alattiak pedig védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kísérővel.

Kapcsolódó

Veszélyes a mozik helyzete, és nem csak a járvány miatt

Alig lehettek nyitva idén, és azt sem tudják, mikor fogadhatnak újra nézőket.

A mozinyitás lehetősége mellett ez utóbbi rendelkezéssel kapcsolatban több mozivezető aggodalmát fejezte ki, hiszen kevéssé életszerű, hogy a tinédzserek szülői felügyelettel érkeznének a filmszínházakba vagy bármilyen kulturális eseményre – írta a hvg.hu. A védettségi igazolványokat a mozik munkatársai kötelesek ellenőrizni, a nézőtereken viszont már maszk nélkül mozizhat a közönség.

Több art mozi a vendégeik és munkatársaik védelmében saját szabályokat alkot vagy ajánl: például a maszkviselést a vetítőtermeken kívül, vagy ülések szabadon hagyását a nem egy társasággal érkezők között. Olyan mozi is van, amely úgy döntött, megvárja a nyitással, amíg az összes dolgozója megkapja legalább az első oltását.

Hamarosan láthatják a nézők Felméri Cecília Spirál, Gothár Péter Hét kis véletlen, Kocsis Ágnes Éden, Nagy Viktor Oszkár Becsúszó szerelem című alkotását. Megérkeznek a mozikba a sokak által várt Oscar-díjas filmek, mint A nomádok földjén, az Ígéretes fiatal nő, illetve a Lelki ismeretek.  • Hírek
  • Csok