Hamarosan a mozikba kerül Gothár Péter új filmje

2021.05.03. 19:51

Május 20-tól vetítik országszerte Gothár Péter Hét kis véletlen című új filmjét, amelyet azonban a budapesti Művész és Toldi moziban, valamint több vidéki filmszínházban már május 13-tól láthat a közönség.

A filmdráma egy pesti család életét követi nyomon többnyire a mai Magyarországon, néha visszatérve a közelmúlt emlékeihez – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A Megáll az idő rendezőjének új munkája rendhagyó vizuális és zenei világ teremtésére vállalkozik. Érzékeny alkotás, amely egyfajta zenés képeskönyv finom humorral átszőve.

Központi alakja Gertrúd (Rezes Judit), a középkorú énektanárnő és feleség, aki egy kihűlt kapcsolatban él férjével (Mészáros Máté) és nagyfiával (Börcsök Olivér) valahol a nagyvárosban. Fanatikus rajongással vezet egy kórust. A huszonéves Albán (Mészáros Blanka) Londonból érkezett haza. A két nő villámcsapásszerű hatással van egymásra.

A történet olyan emberekről szól, akikben végig ott van a szeretés vágya, az új élet reménye és a hétköznapokban megélt lét abszurditása, akik iróniával szemlélik a világot, a családi létet. A film töredezett dialógusokban rajzol meg jellemeket, intim beszélgetésekkel, narratív képsorokkal vázolja fel a banálisan pontos családképet – idézi a közlemény Gothár Péter rendezőt.

A mai tizen-huszonévesek köznapi nyelvhasználatának radikalizmusát ütközteti a kortárs irodalom nyelvi teréből származó idézetekkel, allúziókkal, egyfajta emelkedettebb, lírai regiszterrel

– tette hozzá. A főszereplők mellett a filmben Básti Juli, Bezerédy Zoltán, Börcsök Enikő és Znamenák István tűnik fel. A forgatókönyvet Bognár Péter, Gothár Péter és Németh Gábor jegyzik.

A film operatőre Táborosi András, vágója Szórád Máté, jelmeztervezője Tihanyi Ildikó, díszlettervezője Torma Mária volt. A zeneszerző Selmeczi György, a producerek Kovács Gábor és Pataki Ági, a társproducer Kenesei Edina. A filmet a gyártó Filmpartners forgalmazásában vetítik a magyar mozik.