Újra megnyitott az Országos Széchényi Könyvtár

2021.05.03. 19:41

A védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatók számára újra megnyitja kapuit az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Könyvtártudományi Szakkönyvtár (KSZK) a járványügyi előírások teljes betartása mellett − adta hírül az MTI. A könyvtárak olvasótermei keddtől péntekig délelőtt 10 és délután 17 óra között tartanak nyitva. A különgyűjtemények, valamint a könyves- és ajándékbolt nyitása később várható.

A távolságtartási szabályok megtartása érdekében az intézmény 50 főben korlátozza az egyszerre fogadott olvasók számát. Megérkezéskor kötelező a kihelyezett érintésmentes kézfertőtlenítő használata, valamint a ruhatárnál végzett testhőmérséklet mérése is. A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány és a személyazonosító igazolvány együttes bemutatásával történik.

Az épület teljes területén kötelező az emberek közötti legalább másfél méteres védőtávolság tartása és ajánlott a maszk vagy pajzs viselése.

Az olvasótermekben egymástól biztonságos távolságban alakítottak ki egyéni olvasói helyeket, a katalógustérben kihelyezett fotelekkel pedig a korábbinál kényelmesebb lehetőséget teremtettek az olvasásra és a társalgásra. A visszaadott raktári és szabadpolcról levett dokumentumok 72 órás karanténba kerülnek.

A könyvtár átmenetileg szünetelteti az olvasói professzionális munkaállomások és minden egyéb asztali számítógép hozzáférését. Saját eszköz használatára van lehetőség. Az épület nyilvános területein ingyenes wifiszolgáltatás érhető el.

A mikrofilm-olvasóteremben korlátozott számban állnak rendelkezésre a munkaállomások. A biztonságos működéshez az épület területén rendszeressé tették a fertőtlenítő takarítást, és a könyvtár munkatársai is szigorúan betartják a járványügyi előírásokat.