Megint megnézhetjük, milyen az emberi test belülről

2021.05.04. 13:53
Május 11-étől újra látható az emberi testet és szerveket bemutató BODIES 2.0 kiállítás Budapesten, a Bálnában. A tárlat Bennünk rejlő univerzum címmel nyílik és 43 napon át megtekinthető.

A tárlat szervezőinek célja ezúttal is az, hogy az egykor élő emberi testeket és szerveket látva a látogatók megértsék saját testük működését. A kiállítás ennek megfelelően tudományos, oktatókiállításnak számít, amely az egész test mellett mintegy 200 preparált szervet mutat be.

BODIES
Fotó: EMS Entertainment LLC

A szerveket úgynevezett plasztinációs eljárással őrzik meg az utókor számára. A módszert Günther von Hagens professzor dolgozta ki Heidelbergben, még 1978-ban. Ennek lényege az, hogy a testből, a szövetekből kivonják a vizet és a lipideket, azokat folyékony műanyaggal (szilikon polimer) helyettesítik. Az eredmény az emberi test hiteles, tanulmányozható preparátuma, amely a többi között segít megérteni például azt, hogyan hálózzák be az erek az emberi szervezetet, hogyan futnak az idegpályák, honnan erednek és hol tapadnak a mozgáshoz szükséges izmok, hogyan néznek ki a belső szervek.

A Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének holnapján ez olvasható a plasztinációs készítményről, preparátumról: 

Előnye, hogy szagtalan, tiszta, felszíne semleges, így nyugodtan kézbe vehető, szabad levegőn tartható, időtálló, könnyen kezelhető, higiénikus. Hátránya, hogy a készítmény merev, csak a felszíni képletek tanulmányozhatóak kielégítően.

BODIES
Fotó: EMS Entertainment LLC

A kiállításon számos információhoz juthat az, aki a mobiljára telepíti az ingyenesen letölthető, többnyelvű audio guide applikációt, de a kiállítás területén dolgozó orvostanhallgatók is válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

A Bodies 2.0 kiállítás megismerteti azokat a szerveket is, amelyek a gondolkodásért vagy a légzésért felelősek. A kiállítás bemutatja az emberi testet kutató tudományágak történetét is.