Ennyi pénzért még senki nem vett maszkot

GettyImages-856451530
2021.05.06. 08:59
Egy messzi, messzi galaxisban – pontosabban egy bristoli aukciósházban – felbecsülhetetlen értékű relikvia kelt el nem is annyira felbecsülhetetlen összegért. Darth Vader, a Csillagok háborúja filmsorozatból jól ismert sötét és gonosz nagyúr félelmetes (hangzású) maszkja került kalapács alá. Na persze nem szó szerint...

Az eredeti Csillagok háborúja-trilógiában Darth Vadert alakító bristoli David Prowse felhalmozott és összegyűjtött tárgyait – több száz relikviáról van szó – a 85 éves színész tavalyi halála után bocsátották árverése. Az aukción összesen 400 000 font gyűlt össze.

Jócskán alábecsülték az értékét annak a Darth Vader-maszknak, amely a megjósolt vételár több mint ötszöröséért, egészen pontosan 2200 angol fontért talált gazdára május 4-én, a nemzetközi Star Wars-napon. Ha ezek után valaki azt hinné, értékesebb tétel nem volt az árverésre bocsátott tárgyak listáján, az téved: egy fénykép jócskán túlszárnyalta a sisak árát is.

Alec Guinnessről, az Obi-Wan Kenobit alakító színészről készített felvételt maga Guinness dedikálta. A szignózott kép 3100 fontért, az előre megtippelt ár háromszorosáért kelt el. A fotón a színész az általa alakított jedi mester köpenyébe bújva pózolt a kamerának, így nem meglepő, hogy ekkora pénzt fizettek a filmhősös relikviáért.

Még a híres-neves jedi mestert ábrázoló fotónál is nagyobb meglepetést okozott az a bizonyos lézerkard, amelyről az East Bristol aukciósház úgy gondolta, legfeljebb 80-120 fontot ér. A jedi lovagok kedvenc fegyvere ennek ellenére potom 9000 fontért talált gazdára. 

Ám nemcsak Guinness, hanem Mark Hamill képe is borsos összegért kelt el. A Luke Skywalkert alakító színész fotóját 15 000 fontért vásárolták meg. A képen a következő gondolat állt: „Davidnek. Számomra örökké »Vader apa« leszel.” (Plot twist: Luke Skywalker apja maga Darth Vader.)

A legnagyobb összegért A Birodalom visszavág forgatókönyve kelt el – ezért 23 000 fontot fizettek. 

Nemes célért alkudoztak

A bristoli aukcióra (értelemszerűen) május 4-én, a nemzetközi Star Wars-napon került sor. A nap amolyan főhajtás a franchise ikonikus mondata, „Az Erő legyen veled!” előtt. A teljes bevételt az Alzheimer's Research UK, vagyis egy demenciakutató jótékonysági szervezet kapta. Azért erre a szervezetre esett a választás, mert maga David Prowse is egy évtizede élt az Alzheimer „fogságában”, mielőtt egy rövid betegséget követően meghalt. 

Tim Parry, a szervezet igazgatója így fogalmazott:

Elképesztő volt az aukció fogadtatása, amely arról tanúskodik, hogy mekkora szerepe volt valójában Davidnek a világ egyik legjelentősebb filmsorozatában. 

(Borítókép: Darth Vader-maszk Miamiban  2017. szeptember 30-án. Rob Foldy / Miami Marlins / Getty Images)  • Tippek
  • Biztosítás