Időkapszulák a Balaton partján

2021.05.09. 08:27
Egy komplett korszakot konzerválnak a 60-as, 70-es évek kalákában épült, lapos tetős balatoni nyaralói és azok hegesztett kerítései. Utóbbiak a gyári szakiparosokat egy kis fusizás lehetőségéhez segítették.

Bizonyos tárgyak komplett korszakok megidézésére képesek. Ilyenek a balatoni nyaralók kerítései és kapui, melyek a 60-as, 70-es évek nyarait konzerválják. Az ekkor épült nyaralótelepek hangulatához a telkeket elválasztó kerítések – vitorlással, hallal, napsugarakat szóró napocskával, jó nővel, monogrammal, évszámmal – éppúgy hozzátartoztak, mint a lapos tetős víkendházak vagy éppen a falnak támasztott kempingbiciklik.

A kerítések időkapszulaként is felfoghatók, légies vonalaikkal nem az elzárkózás, bezárkózás, hanem az összetett társadalmi kapcsolatok szimbólumai. Ezek a kerítések azért is fontosak, mert nem akarnak semmit eltakarni, sőt: „mögéjük” igenis be lehet látni! Ráadásul nemcsak fizikai, hanem átvitt értelemben is sokat láttatnak megrendelőik és elkészítőik világából – derül ki a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa oldalán.

Mesélnek nekünk a nyaralók és helyiek szövevényes kapcsolatrendszeréről, egyúttal kézzelfoghatóvá teszik a köztük kialakult együttműködés csatornáit. Rávilágítanak a korszak megélhetési stratégiáinak egyik népszerű formájára, a gyári munkások és iparosok saját zsebre történő munkavégzésére, a fusizásra, aminek révén számos nyaralókerítés is elkészülhetett.

A Formákon túl Varga Marietta és Schmal Fülöp fotográfusok sorozatával indult útjára, de a helyi lakosok, nyaralótulajdonosok és kirándulók csatlakozását is várják a projekthez az általuk kedvelt kerítésről készített fotó, és ha van, a hozzá tartozó történet beküldésével a projekt Facebook- és Instagram-oldalán.

Fotó: Varga Marietta, Schmal Fülöp