Kesselyák Gergely szomorú: vége a miskolci operafesztiválnak

D VAJ20190614036
2021.05.13. 18:04

Idén véget ért a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál húsz éve tartó földi pályafutása – tette közzé nyílt levelében Kesselyák Gergely karmester, a fesztivál egyik alapítója. A művész lemondott igazgatói pozíciójáról is, mert úgy látja, hogy a város vezetése beolvasztja a nemzetközi rangú miskolci rendezvényt a Müpa szervezésében létrehozott Bartók Tavaszba.

...bármennyire fáj is, kimondom, hogy amit én mint alapító „miskolci operafesztiválnak” hívtam, az itt és most véget ért.

– olvasható Kesselyák Gergely karmester, rendező nyilvános levelében, melyben elbúcsúzik a  miskolci komolyzenei rendezvénytől.

Távozása okai között elsőként említi, hogy fesztiváligazgatóként a sajtóból értesült Miskolc polgármestere, Veres Pál szándékáról, aki a továbbiakban a Bartók Tavasz Fesztivál részeként képzeli el a húsz éve alapított miskolci fesztivál további működését.

Erről a polgármester a következőket mondta az Indexben megjelent áprilisi interjújában:

„Sajnos a vírus miatt tavaly és idén is elmarad a miskolci operafesztivál. A járvány miatt nem valószínű, hogy a művészek eljönnének ide, tehát olyan produkció, amit innen közvetítenek, valószínűleg nem szerepel majd az állami szervezésű Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek idei programjában.

Annak viszont van realitása, hogy jövőre a Bartók Tavasz egyik helyszíne legyünk,

és a saját forrásaink, a szponzorok és az esetleges költségvetési támogatások segítségével saját produkciókkal jelenhessünk meg a rendezvénysorozatban. Nekünk ez nagyon fontos, hiszen Bartók itthon van Miskolcon.”

Kesselyák Gergely szerint azért alapították meg a fesztivált 2001-ben Hegyi Árpád Jutocsával és Müller Péter Sziámival, hogy „felrajzolják Miskolcot Európa kulturális térképére”. Tíz év után a a kortárs opera népszerűsítésére helyezték a hangsúlyt.

„A programhoz a vártnál jóval gyorsabban csatlakoztak a nemzetközi komolyzenei élet meghatározó személyiségei Moszkvától New Yorkig, Bécstől Milanóig. 2012-től operaíró versenyeink zsűrijének oszlopos tagja Alekszej Ribnyikov, az Orosz Zeneszerző Szövetség elnöke. Négy operaíró versenyt bonyolítottunk le. Több kontinensről pályáztak hozzánk, utóbb már zeneakadémiai professzorok komponáltak operát nekünk. 2019-ben a nyertes mű szerzője az az Albin Fries, akit előző évben a Wiener Staatsoper kért fel opera komponálására. A zsűrihez csatlakozott a nemzetközi operaélet talán legelismertebb zeneszerzője, Eötvös Péter. A versenyt követően Luciano Pavarotti özvegye jelezte, hogy kezdeményezésünk annyira egyezik a mester egykori eszméivel, hogy a Luciano Pavarotti Alapítvány teljes nemzetközi tekintélyét bevetve, társrendezőként kíván részt venni az ötödik pályázat kiírásában. A rendkívül népszerű, szabadtéri »Ezrek operája« sorozatunk utolsó, monumentális Parasztbecsület előadását a Veronai Aréna rendezője, Paolo Panizza rendezte. ......az i-re a pontot José Carreras 2020 nyarára tervezett vendégszereplése tette volna fel” – sorolja levelében elért eredményeiket Kesselyák Gergely, majd a jövőre nézve hozzáteszi:

A Bartók Tavasz létrejöttét üdvözlöm, az az integrálódással a miskolci operafesztivál identitása megszűnik. A Bartók Tavasz Miskolc nevét nem fogja Európa opera-térképén tartani.

Idén Jose Carreras koncertje is elmarad, a hírt és az elővételben megvásárolt jegyek visszaváltásának lehetőségeit a fesztivál honlapján tették közzé.

Veres Péter miskolci polgármester közleményben válaszolt Kesselyák Gergely levelére. Ebben leszögezi, hogy „amint lehetséges” Miskolc újra megrendezi a Bartók Plusz Operafesztivált. A polgármester visszautasítja, hogy a város lemondott volna a fesztiválról, és hangsúlyozza, hogy bár tavaly is elmaradt a rendezvény, az önkormányzat finanszírozta a fesztiváliroda működését.

Veres Péter megérti a fesztiváligazgató lemondását, mert szerinte ő is tisztában van vele, hogy

a varázs, ami a nézőket estéről-estére a színházba hívta elmaradt. Az évről-évre csökkenő bevétel miatti plusz támogatást, már sem a kulturális kormányzat, sem a város önkormányzata nem tudta vállalni.

„A Bartók tavasz létrehozásával új helyzet jött létre, amely Miskolc számára bezár egy ajtót, de egyúttal ki is nyit egy másikat” – tette hozzá Veres Pál, majd megköszönte a Kesselyák Gergely áldozatos munkáját, „mellyel beírta magát Miskolc aranykönyvébe”, és írásban tett ígéretet tett arra is, hogy „A város nem fogja elfelejteni azt, amit érte tett”.

(Borítókép: Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas érdemes művész fesztiváligazgató vezényel a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál nyitó gálahangversenyén a Miskolci Nemzeti Színházban 2019. június 14-én. Fotó: Vajda János / MTI)