Alice Cooperék találtak egy Warhol-képet, most legalább egymilliárdot ér

2021.05.14. 21:51

Alice Cooper amerikai rockénekes árverésre bocsátja idén ősszel azt az Andy Warhol-képet, amely több mint negyven éven át hevert elfeledve egy halom turnékellék között.

Az Arizona állambeli Phoenixben élő zenész csütörtökön jelentette be, hogy a Little Electric Chair című alkotást október 23-án fogja elárverezni a scottsdale-i Larsen Gallery, amely 2,5–4,5 millió dollár (733 millió–1,3 milliárd forint) közé becsüli az alkotás leütési árát.

Alice Cooper régi menedzsere, Shep Gordon elmondása alapján Warhol és Cooper 1972-ben barátkoztak össze, amikor utóbbi a barátnőjével New Yorkba költözött. Cynthia Lang, az említett barátnő találta ki, hogy vegyék meg Warhol „kis villamosszék” című nyomatát, mivel az illeszkedik Alice Cooper villamosszékes koncertbeli performanszaihoz.

Úgy emlékszem, Cindy 2500 dollárt kért tőlem a képre

– mondta Gordon.

Abban az időben Alice két albumot csinált évente, a maradék időben pedig turnézott. Egy rock’n roll időszak volt, egyikünk se gondolt semmire. Végül Cooper bolondokházába került a piálása miatt, aztán Los Angelesbe költözött New Yorkból.

Alice Cooper tényleg nem is emlékezett pontosan arra, hogy megvették volna a képet, talán csak arra, hogy egyszer mintha beszélt volna róla Warhollal. Mindenesetre az anyjának úgy rémlett, hogy valami raktárban lehet, és meg is találták, számos korábbi turnékacat mellett, egy csőbe feltekerve.

A villamosszéket ábrázoló vörös selyem-szitanyomatot, amely Warhol Death and Disaster című sorozatának része, felgöngyölve és egy képtartó hengerbe téve találták meg 2017-ben egy raktárban az 1970-es évekből származó színpadi kellékekkel együtt.  • Hírek
  • Lakáshitel