Kiderült, hányan vehetnek részt a csíksomlyói búcsún

2021.05.14. 17:04

Összesen 22 110 távolról érkező zarándok vehet részt a csíksomlyói búcsún − ismertette körlevelében Kovács Gergely érsek. A jövő szombaton tartandó búcsún a résztvevőknek kitűzőt kell viselniük, amit a plébániákon keresztül szerezhetnek meg.

A csíkszeredaiak számára további 15 ezer kitűzőt készítenek, őket azonban a lakcímüket igazoló személyi igazolvány felmutatásával kitűző nélkül is felengedik a csíksomlyói hegynyeregbe.

Idén nem lesz lehetőség az autóbuszos zarándoklatra, és be kell tartani a szájmaszk viselésére és a távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

LEHETŐLEG OLYANOK ALKOSSÁK A PLÉBÁNIÁK ZARÁNDOKCSOPORTJAIT, AKIKET BEOLTOTTAK A KORONAVÍRUS ELLEN

− javasolta az érsek, aki azt is kérte, hogy a zarándokcsoportok ne menjenek be a kegytemplomba. Hozzátette: folyamatban van az Egészségügyi Minisztérium és a Kulturális Minisztérium közös módszertanának kidolgozása, amely a vallási zarándoklatokon való részvételt szabályozza. Ehhez igazodva történik majd a csíksomlyói búcsún való részvétel.

Csíkszeredán és Hargita megyében változatlanul alacsony a fertőzöttségi ráta. Hargita megyében az elmúlt 24 órában 15 új koronavírusos fertőzést jegyeztek.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere az eseménnyel kapcsolatban hangsúlyozta:

nincs arra vonatkozó tiltás, hogy Magyarországról és más országokból is érkezzenek zarándokok, de azt javasolják, hogy televíziós és internetes közvetítés által inkább otthon éljék meg a pünkösdi búcsú élményét.

A kitűző beszerzését mindenkinek ajánlják, de azok is részt vehetnek a zarándoklaton, akik nem jutnak hozzá − tette hozzá a polgármester.

A búcsú napján csak a meglévő üzletek és vendéglátó helyek tartanak nyitva a városban, a Csíksomlyóra vezető Szék utcán megtiltották a kirakodó vásárt. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy ne alakuljon ki torlódás a helyszínre vezető és az elvezető utakon.