Kiáll az önálló nagyváradi színház mellett a Magyar Teátrumi Társaság

2021.05.14. 22:05

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) párbeszédet kezdeményez a román és magyar kulturális tárca között annak érdekében, hogy a nagyváradi Szigligeti Színház továbbra is önálló intézményként működhessen, és elfoglalhassa méltó helyét a román nemzeti kulturális intézmények között – tájékoztatta a szervezet az MTI-t.

A romániai Bihar megyei önkormányzat egyetlen közös intézménybe olvasztaná be a Szigligeti Színházat, a Regina Maria Színházat és a Nagyváradi Állami Filharmóniát.

A legnagyobb hazai előadóművészeti érdekképviseleti szervezetként magunkáénak érezzük a nagyváradi magyar nyelvű színház ügyét, és osztjuk azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a tervezett változtatások következtében megszűnhet az önálló magyar színház Nagyváradon. Ezzel pedig a határon túli magyar nyelvű színjátszás egyik pótolhatatlan bázisa semmisülhet meg 

– közölte az MTT.

Az MTT a színház megmaradását önálló intézményként minden eszközével segíteni akarja, ezért levélben felvették a kapcsolatot Czvikker Katalin igazgatóval, valamint a román és magyar kulturális tárcával.

Az 1900-ban alapított Szigligeti Színház a nagyváradi és erdélyi magyar kulturális élet fontos központja: önálló megmaradása nemcsak támogatásra érdemes, de meggyőződésünk szerint a román nemzeti intézmények között is megérdemelt helyet kell elfoglalnia

– hangsúlyozta a Magyar Teátrumi Társaság.