A járvány miatt 2,2 milliárd forinttal kevesebb pénzt kapnak a dalszerzők

D  YT20150411022
2021.05.18. 16:23

Pedig az gondolnánk, hogy a home office időszakában jobban megy a háttérzene, de az Artisjus tájékoztatójából az derül ki, hogy a májusi és júniusi kifizetéskor a zenei alkotók 2,2 milliárd forinttal kevesebb jogdíjat kapnak, mint egy évvel korábban.

Ez egy szerzőnél átlagosan 25 százalékos visszaesést jelent.

Az Artisjus ma, azaz május 18-án fizeti ki 7682 magyar dalszerzőnek a tavalyi rádiós és televíziós elhangzások után járó jogdíjakat 46 828 dal, zenemű után. A Covid–19-járvány miatt azonban az Artisjus 2020-as bevételei is drasztikusan csökkentek: tavaly 8,61 milliárd forintot tudott magyar és külföldi szerzőknek folyósítani, idén ez 6,48 milliárd forintra csökken.

Legjobban az élőzenei fellépések után járó összeg csökkent (47 százalékkal), a rádiós elhangzások után kifizetett jogdíj összege pedig 32 százalékkal alacsonyabb. Ez utóbbi arra vezethető vissza, hogy a rádióadók jogdíját a reklámbevételek határozzák meg, ám ezek a legtöbb rádiónál drasztikusan visszaestek a járvány gazdasági következményei miatt. A televíziós elhangzásokért fizethető jogdíjaknál mindössze öt százalék a csökkenés mértéke.

Az Artisjus tájékoztatójából az is kiderül, hogy a vendéglátás-turizmus szektor által fizetett úgynevezett gépzenei jogdíj mértéke is visszaesett. Tóth Péter Benjamin, az Artisjus üzleti transzformációs igazgatója közleményben foglalta össze elemzését:

Tavaly, az első lezárások után két-három hónappal még teljes értékű szerzői jogdíjak érkeztek a dalszerzőkhöz. Ezek sok zenész és családja számára jelentettek kiemelten fontos bevételt a fellépti díjak kiesése miatt. Most azért különösen súlyos a helyzet, mert a könnyűzenét érintő lezárások máig életben vannak, de már a szerzői jogdíjak is jóval alacsonyabbak, mint egy éve. A dalszerzők és előadók – az egész zeneiparral együtt – a biztonságos és tervezhető újranyitást kérik a kormánytól, mert egyre többen vannak, akiknek az utolsó tartalékai is kifogyóban vannak.

Az előző évre járó szerzői jövedelmeket az egyesület évente két részletben folyósítja. Május 18-án a 2020-as rádiós, televíziós elhangzások után járó jogdíjat, valamint a vendéglátóhelyeken megszólaló élő háttérzene utáni jogdíjakat kapják meg a dalszerzők. Júniusban az Artisjus többek között az előző évi koncertek, filmzenék után járó jogdíjakat fizeti ki.

(Borítókép: Alapi István, az Edda Művek szólógitárosa, dalszerző az együttes negyvenedik születésnapját ünneplő jubileumi koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2015. április 11-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)