Eladták az örökösök a zsibói Wesselényi-kastélyt, perel az önkormányzat

2021.05.18. 14:18

A Szilágy megyei önkormányzat egyelőre nem tudta érvényesíteni elővásárlási jogát a zsibói Wesselényi-kastély fölött, mert az örökösök már korábban eladták a műemlék épületet – jelentette be kedden, közösségi oldalán Szilágyi Róbert, az önkormányzat alelnöke, a kastély megvásárlására létrehozott bizottság vezetője. Hozzátette, az önkormányzat jogi úton fogja kérni elővásárlási jogának gyakorlatba ültetését.

A Maszol keddi összeállításában azt írja, hogy a kastélyt a Kolozsváron bejegyzett Micro Vision Consult Kft. vásárolta meg április 20-án, bő egy héttel azelőtt, hogy a Szilágy megyei önkormányzat a megvásárlásról döntött volna.

A 2020 januárjában bejegyezett kft. üzleti tanácsadással foglalkozik, tavalyi árbevétele 108 349 lej (átszámolva 8,1 millió forint) volt. A kastélyért 800 ezer eurót (megközelítőleg 288 millió forintot) fizetett az üzletet lebonyolító Artmark Historical Estate Kft.-nek.

A kolozsvári lap beszámolója szerint Szilágyi Róbert arról is beszélt, hogy a megyei tanács költségvetésében mintegy négymillió lejt (átszámolva 284 800 000 forintot) különítettek el.

Nem nyúlhatunk hozzá, mert elindítottunk egy procedúrát. Jogi úton próbálunk megoldást találni a történésekre, hogy az elővásárlási jogunk érvényesüljön

 – rögzítette a politikus.

A Maszol megkereste a kastély tulajdonosát, Janicskó Andrást is, aki azonban nem válaszolt kérdéseikre. A zsibói Wesselényi-kastély Erdély egyik legszebb barokk épületeként ismert, egyben a Szilágyság egyik legmeghatározóbb kulturális öröksége.  • Hírek
  • Csok