A leghíresebb statisztaszerep, mesés utalások és más érdekességek a Jóbarátokról

GettyImages-138425601
2021.05.27. 19:27
Az HBO Go felületén reggel kilenc órától elérhető a Jóbarátok: Újra együtt.

Mivel az HBO-nak hála újra együtt a nagy csapat, azaz összeállnak a Jóbarátok egy improvizatív jellegű, spontán, beszélgetős száz percre, mi is felültünk a nosztalgiavonatra. Összeszedtünk pár érdekességet az 1994-ben debütáló és a mai napig imádott sorozatról.

Az egyszerű lett a nagyszerű

Mielőtt adásba került korunk egyik legmeghatározóbb sorozata, a munkafázisok alatt különböző címeken futott. Amikor elkezdtek dolgozni a szövegkönyvön, még Insomnia Café címen képzelték el a sztorit, később pedig olyan címvariánsok is napvilágot láttak, mint:

  • Across the Hall
  • Once Upon a Time in the West Village
  • Six of One
  • Friends Like Us

De végül maradt az egyszerűségében tökéletes és könnyen megjegyezhető FRIENDS.

Rögtönzött galéria

A Central Perk falára háromrészenként mindig más festményeket tettek ki. Leginkább fiatal festők művei kaptak helyet a falon. Az egyik visszatérő művész Burton Morris volt, több képét is viszontláthatjuk a sorozatban. Plusz érdekesség, hogy először nem is a festménye tűnt fel a Jóbarátokban, hanem az egyik művét nyomták pólóra, amelyet Ross karaktere viselt egy epizódban.

Toxic

Rachel és Ross kapcsolatát éveken keresztül követhették a nézők, párosuk toplistás kedvencnek számított. A mai kor megítélése szerint viszont a két karakternek kifejezetten toxikus volt a kapcsolata, amiben legtöbbször Rachelnek kellett alkalmazkodnia: például ő volt az, aki nem utazott el Párizsba, az álommunkahelyére, vagy aki próbálta kezelni Ross túlzott féltékenységét, de olyan is történt, hogy hetekig abban a tudatban élt, hogy elvált nő, miközben még mindig házas volt Rosszal, aki nem vitte el hitelesíteni a válási papírokat.

via GIPHY

Amire nem lehet nemet mondani

Az időtálló szerelem címét így Monica és Chandler nyerte, akiknek eredetileg csak pár résznyi kavarást szántak az írók, de a színészek közötti kémia olyan jól működött, hogy a stábtagok és a nézők is elkezdtek drukkolni a karaktereknek. Kapcsolatuk a rajongók körében a mai napig piedesztálra emelt, olyannyira, hogy több lánykérést is megihletett. 2015-ben egy Bence nevű srác azzal hívta fel magára a sajtó figyelmét, hogy felkereste Sinkovits-Vitay Andrást, aki kérésére volt olyan jó fej, hogy újraszinkronizálta azt a részt, amikor Chandler felteszi a nagy kérdést Monicának, csak épp Bence kedvesének, Szilvinek a nevét mondta ki.

A díjak nem jelentenek semmit

Bár Courteney Cox anélkül tudja elmondani, hogy ő Monica, hogy kimondaná, hogy ő Monica, mégis az egyetlen volt a hat főszereplő közül, akit nem jelöltek Emmy-díjra, úgy tűnik, hiába olvadt össze a szereppel. A többieket mind jelölték, bár csak Jennifer Aniston és Lisa Kudrow váltotta díjra a jelölést, Aniston még ráadásnak egy Golden Globe-díjat is bezsebelt Rachel szerepéért.

Bátor a gyáva

Ross és Chandler középső neveit a Cartoon Network csatornáján futó Bátor, a gyáva kutya című rajzfilmsorozat is átemelte, így keresztelték Ross Eustace Geller és Chandler Muriel Bing tiszteletére a rajzfilmbeli házaspárt az alapból is különleges Muriel és Eustace névre.

via GIPHY

Spoiler alert!

A háttérben sokszor futó nevetés valódi közönségtől származik, bár legalább annyira idegesítő mai füllel, mintha gépi válasz lenne a poénokra. De nem, a kacagás hús-vér embereké, ugyanis a Jóbarátok legtöbb epizódját élő közönség részvétele mellett vették fel. Ez a stábnak és a színészeknek is megfelelt, hiszen le tudták tesztelni a poénokat, a színészek pedig a nézők energiáiból is építkezhettek. A felvételeken nem csekély létszámú ember vehetett részt, állítólag

körülbelül háromszázan állhattak a kamera mögött.

Viszont amikor nagy fordulatokat rögzítettek, nem hívtak vendégeket, mert nem szerették volna, ha előre kitudódna a történet egy-egy fontos eleme. Ez főleg az évadzáró epizódokra volt igaz. Az internet csodáinak hála pedig olyan videót is lehet találni, ahol hét percig csak a közönségnevetést lehet hallgatni – poénok nélkül.

A pasi kétszer

Vannak olyan karakterek, akiket soem vagy szinte sosem látunk, mégis rengeteget vannak emlegetve kedvenc sorozatainkban. Ilyen Columbo felesége vagy a papucsos asszonyság a Tom és Jerry rajzfilmben, de sokáig „anyátok” is a láthatatlan karakter szerepét töltötte be az Így jártam anyátokkal című sorozatban. Hát ilyen volt a csúnya pucér pasi a Jóbarátokban, aki a tíz évad alatt összesen kétszer látszódott, a szerepet betöltő statiszta személyére pedig csak 2016-ban derült fény, amit anno a Huffington Post újságírója egyévnyi kutatómunka után posztolt Twitteren:

(Borítókép:  NBCU Photo Bank / NBCUniversal / Getty Images)