Díszpolgár lett Grecsó Krisztián

DBZOL20160616028
2021.06.01. 17:54
A József Attila-díjas író és költő Grecsó Krisztián májusban vehette a Szegedért emlékérmet, most pedig Budapest XIII. kerületének díszpolgára lett. Vele együtt díszpolgári címet kapott Berkesi Gábor, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett református lelkész és Kalmár Magda Kossuth-díjas operaénekes is.

A főváros XIII. kerülete 1938-ban vált önálló közigazgatási egységgé, és erre emlékezve a kerület születésnapján díszpolgárokat avat. Tóth József polgármester idén is a képviselő-testület, a lakosság, a civil és a társadalmi szervezetek javaslatai alapján adta át a kitüntető címeket. Az indoklás szerint mindhárman jelentősen kötődnek a XIII. kerülethez, életútjuk során kimagasló munkásságukkal hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, tevékenységükkel erősítették hírnevét, tekintélyét.

Berkesi Gábor negyvenöt évvel ezelőtt segédlelkészként kezdett a Pozsonyi úti Református Egyházközségnél, majd tíz évig máshol szolgált, 1993-ban azonban visszahívta a gyülekezet, azóta teljesít itt vezető lelkipásztori szolgálatot.

Grecsó Krisztián író ugyan Szegváron született (ott 2017-ben választották a település díszpolgárává), de a XIII. kerületben már több évet élt, mint szülőfalujában. A Magamról többet című verseskötetéért idén Libri irodalmi közönségdíjat kapott, ezt követően pedig az Index arútluK podcastjának vendége is volt, a vele készült beszélgetést ide kattintva meghallgathatják.

Kalmár Magda Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes negyvenhét éve él a XIII. kerületben. 1967-ben, huszonhárom évesen lett a Magyar Állami Operaház magánénekese. Az Operaház Örökös Tagja és a Halhatatlanok Társulatának tagja.

(Borítókép: Grecsó KrisztiánJulius Popp Bit.Fall című kiállításának megnyitóján 2016. június 16-án. Fotó:Balogh Zoltán / MTI)