Elkészült a Szent István-terem mennyezete és parkettája

2021.06.01. 16:22

Elkészült a Szent István-terem mennyezete és parkettája a Budavári Palota első felújított épületrészében, a déli összekötő szárnyban. A terem mennyezete előgőzölt kerti diófából készült, míg a parketta háromféle fa felhasználásával született meg − írja a Szent István-terem hivatalos közösségi oldala.

A mennyezet gerendás, faragott díszítésű, kazettás részekből áll, felületi díszítésére 24 karátos aranylapokat használtak. Igazi különlegessége a kazettákba illesztett Zsolnay-pirogránit lapok, amelyek különálló képekként is értelmezhetők.

A parketta a századfordulón a Neuschlosz fivérek gyárában készült, most a szakemberek ezt is az eredetivel megegyezően készítették el háromféle fából. Fő motívuma a sárkányforma, az elemek minden anyaga hármas: vörös tölgy, fekete dió és dél-amerikai mahagóni. A parkettát a terem széleinél a falburkolat alá befutó, geometrikus mintájú díszcsík kíséri.

A terem rekonstrukciójának következő szakaszában a falburkolatot alakítják ki. Emellett a bútorzat újjászületésén is dolgoznak. A bútorok újraalkotásában azok az előkerült fotók segítenek a szakembereknek, amelyek egyesével ábrázolják a székeket, asztalokat.

A rekonstruált Szent István-terem augusztus 20-án nyílik meg a nagyközönség előtt, és az első napokban ingyenesen lesz látogatható.

A Budavári Palota első felújított épületrésze május elején készült el. Az épületrész déli homlokzatát az egykori tervek szerint a Nemzeti Hauszmann Program keretében építették újjá, és az Oroszlános udvar felőli északi homlokzat is felújítva, eredeti formájában látható.